News Flash:

"Violarea libertatii de exprimare", un volum incendiar despre presa si lupta cu baronii locali

1 Noiembrie 2012
1072 Vizualizari | 0 Comentarii
Violarea libertatii de exprimare un volum incendiar despre presa si lupta cu baronii locali
Scriitorul si omul de televiziune Petru Frasila a revenit in atentia iesenilor cu un nou volum intitulat “Violarea libertatii de exprimare” pe care l-a lansat joi dupa-amiaza, 1 noiembrie, in Aula Magna a Universitatii Petre Andrei din Iasi, in prezenta a peste 200 de iubitori de carte, prieteni si colegi de presa.

 

Volumul se refera la cazul care a facut obiectul dosarului "Petru Frasila si Lucica Ciocirlan versus Romania", ce a ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la decizia din 10 mai 2012 unde se statueaza obligatia statului de a proteja media locala de presiunile politico-economice. Reamintim ca in acest caz, totul a pornit cand Petru Frasila a infiintat, in 1995, societatea Tele M, iar in 1999 societatea Radio M Plus, unde era asociat unic. in 2002, autoritatile fiscale din Piatra Neamt au facut un control la sediul Tele M, constatand ca societatea avea sume de bani neplatite catre stat, astfel ca un acord de esalonare a fost incheiat. Frasila spune ca respectivul control a fost cerut de un baron local nemtean de la acea vreme, membru in partidul fostului premier Adrian Nastase, care amenintase ca o sa bage societatile in faliment, dupa ce publicase doua reportaje care-l afectau in mod puternic."Sunt un invingator, multumit de ceea ce am facut! Traiesc cu speranta ca altii vor avea o soarta mai buna, tocmai pentru ca s-a consumat un precedent. El impune, dupa cum afirma insasi Curtea Europeana, ca «statul trebuie sa protejeze presa de presiunea baronilor locali». Astazi, odata cu migrarea definitiva a patronatului de media in zona puterii politice, au aparut noi provocari si, din nefericire, nu mai exista sansa ca un simplu om, ca mine, de exemplu, sa initieze un proiect de televiziune. De ce? Veti gasi adevaratele motive chiar in aceasta carte", a precizat autorul pentru reporterii BZI.De altfel, si dezbaterea realizata in jurul volumului s-au referit la articolului privind libertatea de exprimare a cetateanului si drepturile acestuia.Primul caz din istorieInvitatii speciali ai acestui eveniment literar au fost Dr.Anca Untu Dumitrescu directorul Editurii Institutul European Iasi, prof.univ.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iasi, si prof. Univ. Dr.  Mihai Baciu.

Rectorul UPA din Iasi, prof. univ. Doru Tompea, un apropiat al autorului, de mai bine de 20 de ani, s-a aratat extrem de mandru de aceasta lansare. ”Este o onoare sa gazduim un asemenea eveniment in aceasta seara la UPA. Este primul caz din istorie cand un jurnalist, ziarist, scriitor, cum este Petru Frasila, castiga un asemenea proces (ma refer la CEDO) care a durat 9 ani impotriva statului roman. De fapt sunt doi jurnalisti care au avut curaj sa-si apere libertatea si drepturile de exprimare: Frasila si Ciocirlan”, a declarat Doru Tompea.

La randul sau, prof. univ. Mihai Baciu si-a exprimat aprecierile la adresa cartii,  denumind-o o “EPOPEE POLITICA”.Felicitari din mediul virtualJurnalistul si scriitorul Petru Frasila a primit felicitari si de la utilizatorii retelei de socializare Facebook, cartea lui fiind apreciata prin feedback-uri pozitive: “ Libertatea de exprimare este dreptul sacru al fiecarei fiinte prin orice mijloc cu conditia sa nu afecteze negativ in nici un fel oamenii si mediul inconjurator! - felicitari!”; ”Felicitari domnule Frasila... Sa fie intr-un ceas bun si la cit mai multe titluri inainte!”; ”Libertatea de constiinta este sacra... Felicitari !!!”;  “Cunoscutul realizator de emisiuni de pe canalul TV Prima, Fondatorul cenaclului Columna, a postului de televiziune TLM Piatra Neamt, isi lanseaza cartea "Violarea libertatii de exprimare". Spunem un mare BRAVO si Felicitari maestrului si dorim sa ne incante si de acum incolo cu emisiuni la fel de reusite si de incitante !”; Un titlu incitant, spre meditatie si atitudine! Da...putem recunoaste ca romanii in cea mai mare parte sunt un popor caruia i-a lipsit cunoasterea drepturilor principale, iar unul dintre acestea este Dreptul la libera exprimare! Democratia castigata dupa asa numita revolutie, o schimbare de sistem, a adus o forma ciudata si bolnava de interpretare a libertatii de exprimare.”La finalul evenimentului, cei prezenti au fost delectati cu o suita de interpretari simfonice  realizate de un cvartet coordonat de maestrul Michael Beck

De asemenea, vineri, 2 noiembrie, la ora 16, volumul va fi lansat si la Piatra Neamt, in sala de conferinte a Grand Hotel Ceahlaul.Pentru mai multe fotografii de la eveniment CLICK AICI

Florentina Dulicherdquo frasila exprimare felicitari quot nbsp petru dupa fost iasi ldquo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0870 (s) | 37 queries | Mysql time :0.018517 (s)