News Flash:

Veste socanta pentru toti studentii! Ce li se pregateste

23 Februarie 2017
329 Vizualizari | 0 Comentarii
Academia Romana propune, ca solutie pentru exodul absolventilor de facultati, obligativitatea acestora de a munci in tara dupa terminarea facultatii, pe o durata cel putin egala cu cea a studiilor universitare bugetate, restituind astfel banii cheltuiti de stat pe anii de facultate.
"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala", se arata in "Strategia de Dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani", publicata de Academia Romana.
Echipa care a conceput aceasta strategie educationala pentru urmatorii 20 de ani spune ca lipsa de sustinere din mediul stiintific a cauzat aceasta migrare a absolventilor de facultate.
"Din pacate, pana la acest moment, educatia, cercetarea stiintifica si inovarea au avut sustinere total necorespunzatoare din partea factorilor de decizie, manifestata in fapt prin subfinantare cronica, prin incoerenta, fragmentare si lipsa de viziune strategica, ceea ce a produs o reducere semnificativa a potentialului de cercetare si, nu in ultimul rand, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentati spre tari dezvoltate in Europa si SUA. Asemenea abordari, corelate cu declinul demografic, submineaza grav baza evolutiei societatii romanesti. Numarul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migreaza este in crestere, prin urmare este indreptatita intrebarea: Cu cine continuam sa construim viitorul tarii?", explica autorii strategiei, potrivit Mediafax.
Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici romani. Intre anii 2007 si 2015, peste 36.000 de abolventi de medicina, stomatologie si faormacisti au parasit Romania pentru conditiile mai bune din Vest.
Academia Romana cere, astfel, regandirea sistemului de finantare al studentilor, dar si adaptarea programelor la cerintele actuale de pe piata muncii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 24 queries | Mysql time :0.033032 (s)