News Flash:

Uleiul de cocos, ingredientul de care ai nevoie in fiecare zi. Iata cum trebuie folosit

19 Noiembrie 2018
113 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6478 RON (-0.0072)
USD: 4.0820 RON (-0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Uleiul de cocos poate fi utilizat cu succes in bucatarie dar si in cosmetica

Uleiul de cocos este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat si de copii, chiar de la o varsta frageda. Mai mult, are utilizari multiple ca baza si in cosmetica, in retetele preparate acasa ori in laboratoare.

Iar studiile recente care acopera subiecte de la scaderea in greutate, la preventia cancerului si pana la sanatatea inimii nu sunt nici ele neglijat.

Ca si alte uleiuri, uleiul de cocos este si el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic.

De ce este uleiul de cocos atat de sanatos

Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentratie ridicata de acizi grasi saturati care pot provoca o multime de reactii pozitive, benefice pentru sanatate.

Proprietatile sale se datoreaza in special acestor acizi grasi: acizilor lauric, capric si caprilic.

Ei se asimileaza rapid in organism si se transforma in energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport. Acidul lauric se regaseste si in laptele matern si ne protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor.

Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale si mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate, aproape 90% din acizii grasi din uleiul de cocos fiind saturati.

Acizii grasi pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer.

In plus uleiul de cocos scade colesterolul, stimuleaza sistemul imunitar prin polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier si Calciu, regleaza metabolismul si digestia si, printre altele, ne ajuta sa avem parul si pielea sanatoase si stralucitoare atunci cand alegem sa-l folosim ca si ingredient cosmetic.

Protejeaza chiar si impotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci cand este intins pe piele inainte de expunerea la soare. Si foarte interesant, multe moase il folosesc pentru masajul pielii bebelusului.

Cum folosim uleiul de cocos

Uleiul de cocos se poate folosi cu succes in bucatarie dar si in cosmetica. Poate fi mancat, gatit, pus in salate, in prajituri, este un superaliment bun de-ntins pe paine.

In bucatarie:

Uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate si nu se oxideaza usor. Punctul de ardere este la 180 grade Celsius.

Prin urmare, el poate substitui cu succes la gatit si la prajit untul, margarina si alte uleiuri sau grasimi. Se poate adauga in prajituri, in salate, chiar si in ceai sau lapte, deoarece creste absorbtia fitonutrientilor si antioxidantilor.

Se poate consuma simplu, tartinat pe o felie de paine sau ca si superaliment (1-2 lingurite pe zi).

Inlocuieste cu succes energizantele sintetice pentru sportivi.

Adaugat in shake-urile proteice sau in smoothies, creste absorbtia proteinelor, vitaminelor si nutrientilor. Si le completeaza cu ale lui.

Potrivit pentru prepararea batoanelor nutritive, proteice si energizante sau a gustarilor sanatoase dintre mese.

O bautura nutritiva pe baza de ulei de nuca de cocos poate fi si un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gat.

In cosmetica:

Spala fata mai bine decat un sapun, multumita capacitatilor antimicrobiene ale acidului lauric. Il puteti incorpora intr-o reteta de sapun facut in casa.

Curata foarte bine dintii, daca este adaugat intr-o reteta de pasta de dinti preparata in casa, cu ulei esential de menta si bicarbonat de sodiu.

Bun pentru un masaj care catifeleaza pielea, nu doar a bebelusilor.

Trateaza vergeturile ramase dupa sarcina si lauzie sau dupa pierderea in greutate, daca este aplicat local, cu masaj pe zonele afectate.

Este un bun hidratant si calmant pentru pielea arsa de soare.

Bun balsam pentru par, daca dupa baie se maseaza cu el parul si apoi se clateste. Functioneaza chiar si impotriva matretii sau, mai rau, a gumei de mestecat lipita de firele de par!

Impotriva calcaielor crapate sau cicatricilor lasate de ranile superficiale, in locul cremelor reparatoare din farmacii.

Trateaza infectiile cu ciuperci, chiar si candida, folosit ca unguent local.

Functioneaza ca tratament impotriva paduchilor.

Calmeaza mancarimea cauzata de muscaturile insectelor, daca este aplicat in locul cremelor pline de chimicale si cortizon.

Intins pe buze, inlocuieste balsamul din farmacii.

Merge chiar si intr-o reteta pentru un detergent de rufe preparat in casa.

Poate fi un bun emolient si calmant pentru piele, inainte si dupa barbierit.

Amestecat cu putin zat de cafea si un praf de scortioara se transforma intr-un foarte bun exfoliant.

Masat bine pana este absorbit de pielea afectata de celulita, pentru un efect anticelulitic mult mai sanatos decat alte creme.

Amestecat cu cateva ingrediente simple, poate fi un deodorant natural, discret si eficient.

Imblanzeste urmele lasate de oboseala in jurul ochilor, aplicat ca o masca pentru conturul ochilor. Ba mai mult, poate fi si un bun demachiant.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aliment dieta folosit bucatarie cosmetica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0830 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019578 (s)