News Flash:

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Iata cateva descantece pentru sanatatea trupeasca

14 Septembrie 2018
492 Vizualizari | 0 Comentarii
Descantatul nu trebuie spus nimanui caci altfel isi pierde leacul

Se crede ca bolile sunt de origine supranaturala, fie ca sunt trimise ca o pedeapsa dumnezeiasca, fie ca sunt opera duhurilor necurate sau sunt datorate uneltirilor dusmanoase. Dar, in mai toate cazurile, babele sunt convinse ca darul de a lecui il au de la Maica Domnului sau de la Iele, in urma unei boli grele, in care timp sufletul lor e purtat de Iele prin vazduh si le-nvata sa lecuiasca. De asemenea, cred ca le vine in ajutor Sfanta Vineri, pe care o serbeaza prin nelucrare si post. Alte babe spun ca au invatat descantecele, in vis, de la Maica Domnului.

Ca sa aiba leac, descantecul trebuie sa-l furi: tragi cu urechea cand baba descanta si-l inveti "prin furarea soaptelor", in intregime sau numai o frantura din el. Aceste crampeie de descantece sau descantecele intregi pe care le-ai furat trebuie sa le spui de mai multe ori, cand tesi la argea sau in timpul cununiei, si atunci sunt cu leac. Descantatul nu trebuie spus nimanui, caci altfel isi pierde leacul. Aceasta credinta e generala.

Isi mai pierde leacul si descantecul spus cuiva mai in varsta decat tine. Ca sa nu-si mai piarda leacul, in cazul acesta, e bine sa tii o lespede sub brau. Daca deosebirea de varsta e numai de 2-3 ani, i se poate spune cuiva descantecul, fara sa-si piarda leacul. In genere, mama transmite cate un descantec, mai ales cel de "deochi", fetei sale, cand e "sa intre in hora".

Uneori si fetitele de 10-12 ani invata de la mama sau de la bunica lor cate un descantec de "deochi", ca sa-si poata descanta singure, cand vor fi deocheate de flacaiasi. Mai tarziu invata si alte descantece, dar abia la cativa ani dupa ce s-au maritat. Cand a invatat cineva un descantec, inainte de a se apuca sa descante cuiva, trebuie sa de duca la o salcie si sa zica: "Cum s-a pris salcia asta pe pamant, asa sa se prinda si descantecul meu".

Descantatoarea nu-si descanta niciodata singura, ca e fara folos: n-are leac. Se duce la o femeie mai batrana, sau la nevoie chiar la una mai tanara decat dansa, si aceasta ii descanta. Daca insa nu se gaseste in satul ei o descantatoare buna, pune caii la caruta si se duce in alt sat, unde stie ca e una. Alteori, descantatoarea, cand e bolnava, invata pe cineva mai mic din casa cum sa-i descante, si-i trece.

Descantatul n-are leac daca o mama descanta unui copil al ei, afara numai daca isi pune o lingura in brau. Pentru anumite afectiuni, bolnavul poate sa-si descante si singur. Asa de pilda, cel ce are gusa, in timpul cand toaca popa la vecernie, sambata seara, ia un ac si impunge usor gusa sau se bate peste gura cu un bat de alun, zicand: "Popa toaca, gusa seaca!". Sau cand vede vara "curcubeul band apa din parau", i se recomanda sa se dea de 3 ori peste cap si sa zica: "Curcubeu, de unde bei? Bea din gusa mea!"

Cand are cineva bube, sa se spele in zilele de sec - ca sa "sece" - cu roua, pana nu rasare soarele si sa-si descante astfel: "cum trece raza de soare/ si spuma de mare/ asa sa treaca raul peste mine". Cand omul s-a imbolnavit de insolatie ia o cofa cu apa neinceputa si o tine astfel ca soarele sa se reflecte intr-insa. Bolnavul, cu ochii atintiti asupra cofei, rosteste de 3 ori descantecul: "eu credeam ca soarele-i in capul meu/dar e in bota".

In Bucovina, bolnavul ia 9 surcele de la taietor (trunchiul sau locul unde se taie lemnele) si se duce cu ele la o apa curgatoare. Ajuns acolo, ia pe rand surcelele si le arunca peste cap, rostind la fiecare aruncatura descantecul: "In-de-soarea-n apa/ sanatatea-n cap".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boli descantece leac deochi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 38 queries | Mysql time :0.026035 (s)