News Flash:

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum se fac descantecele

17 Octombrie 2018
442 Vizualizari | 0 Comentarii
Descantatoarea se slujeste in timpul ritualului de diverse obiecte

Una din caracteristicile esentiale ale descantecului romanesc este intrebuintarea a diverse obiecte de care se slujeste lecuitoarea in timp ce descanta. Aceste obiecte au drept scop: sa ameninte demonul bolii care, inspaimantat de vorbele insotite de gesturile dusmanoase ale babei, se vede silit sa paraseasca trupul bolnavului.

Amenintarea demonului se face cu obiecte taioase (cutit, secera, topor) sau ascutite (ac, cui, teapa); cu o nuia de alun, in descantecele de muscatura de sarpe, caci "alunul e nasul sarpelui" si se teme grozav de el; cu o matura sau numai cu un fir de matura; cu usturoi, de care fug toate duhurile rele; cu o cruce, cu tamaie, agheasma si alte lucruri sfintite, de care demonul fuge "ca dracul de tamaie".

Sa citam cateva exemple. De "lungoare", se descanta in Bucovina cu o secera si cu un "gatlej de matura parasita", rostindu-se, intre altele, urmatoarele cuvinte: "Cu secera te-oi secera/ Cu matura te-oi matura/ Si-n Marea Neagra te-oi arunca".

In judetul Dolj se descanta de "muma-padurii" cu o matura, cu foc cu tamaie, apa intr-o oala si un topor. Baba, rostind descantecul, pune pe rand mana pe aceste obiecte, cand zice: "Eu cu matura te-oi matura/ Cu focul te-oi frigea/ Cu tamaia te-oi tamaia/ Cu toporul te-oi taia/ Si te fac noua bucatele/ Te arunc in noua valcele/ Te-or manca noua catele".

In judetul Mehedinti, se descanta de "muma-padurii" numai cu o secure. Baba o infige cu taisul in pragul casei, cand rosteste cuvintele: "Sa nu mai vii la (cutare), ca te-oi taia cu securea".

Tot de "muma-padurii" se descanta in judetul Romanati cu o secera si trei carbuni. Secera se atarna de usa si se zice descantecul: "Secere seceratoare/ Cum esti ziua taietoare/ Sa fii noaptea pazitoare..." Apoi baba ia cei trei carbuni si, punandu-i in trei locuri la usa, zice: "Voi, acesti carbuni/ Sa faceti trei ingeri buni/ Sa paziti prin batatura... Unde veti afla muma-padurii/ S-o luati/ S-o sfaramati/ Inima sa i-o mancati..."

Tot in judetul Romanati, se descanta de "soare-sec" cu 9 pietre si 9 aschii sarite din secure, rostindu-se urmatoarele cuvinte: "Fugi soare-sec/ Ca te-nec/ Cu pietrele te bat/ Cu apa te-nec/ Cum a sarit aschia asta din secure/ Si lemnul taiat de voinic/ Asa sa saie/ Sa rasaie/ Dorul din capul (cutaruia)..."

In Tara Oasului, se descanta de "matrice" cu o secera, cu un cutit, un fus, o lingura, un fir de matura, foarfece si un pieptene, rostindu-se urmatoarea amenintare: "Cu secera secera-te-oi/ Cu cutitu taia-te-oi/ Cu fusul strapunge-te-oi/ Cu lingura rade-te-oi/ Cu foarfecele forfeca-te-oi/ Cu pieptenele pieptena-te-oi/Cu matura matura-te-oi..."

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

descantec lecuitoare obiecte taioase matura usturoi cruce
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016113 (s)