News Flash:

Razvan, jandarmul care a devenit un fermier de succes. Vrea sa dea lovitura cu dulceata de ardei iuti

2 August 2018
183 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6677 RON (+0.0014)
USD: 4.0341 RON (+0.0071)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Razvan Tiplea este jandarm iar in timpul liber a devenit un agricultor de succes

La fel ca majoritatea celor din generatia sa, Razvan Tiplea si-a trait copilaria pe asfaltul din spatele blocului, fara prea multe interactiuni cu ceea ce inseamna agricultura, munca la camp si cresterea animalelor. Desi parintii lui locuiesc la bloc si el a crescut in cartier, a avut mereu o atractie catre agricultura, atat ca placere de a sta in natura cat si ca oportunitate de afacere. Acestea au fost motivele pentru care Razvan, devenit intre timp jandarm, s-a apucat prima data acum aproximativ cinci ani sa experimenteze o afacere in agricultura.

"M-am informat eu cum ar merge o afacere cu ardei, exportati in Ungaria. Cifrele aratau extraordinar de bine, promiteau profit din primul an, asa ca am luat in arenda niste teren, mi-am luat un tractoras, mi-am comandat seminte de gogosari si ardei kapia si m-am apucat de lucru.

Toate le-am cumparat cu bani de imprumut, ca am zis ca imi scot imprumutul din vanzarea din primul an, ba chiar mai raman cu niste bani, si pe urma din al doilea an intru serios pe profit.

Prima lovitura am primit-o cand am vazut ca ardeii kapia si gogosarii comandati sunt de fapt ardei de umplut, fara trecere pe piata. Am zis ca daca tot ii am, sa duc treaba la capat. Am investit si in irigatie, ca oamenii pe care ii aduceam la lucru sa imi taie ba furtunul, ba plantele, ca mai multa paguba am avut cu ei decat ajutor la munca", povesteste Razvan Tiplea despre prima experienta cu agricultura.

Cultura de ardei promite

Afacerea a fost un fiasco, majoritatea ardeilor ajungand hrana la gaini, dupa cum relateaza Razvan. Cu toate acestea nu s-a descurajat si a decis ca mai faca o incercare, asa ca a cumparat vechea casa a bunicilor, intr-un sat uitat de lume, cu 50 de locuitori, si s-a apucat sa faca agricultura acolo.

"Am luat casa si am pus-o la punct cat sa se poata locui in ea, sa locuiesc eu in ea, in special vara, cand ies de la munca si pana intru iar in tura, ca trebuie sa fiu mereu acolo daca vreau sa vad si rezultate la plantatie. Am 35 de ari de cultura in camp, m-am axat mult pe ardei iuti, ardei, vinete, castraveti, rosii, ceapa verde.

Omul e sortit sa incerce si sa invete din greseli, asa cum am invatat si eu ca in solul de aici nu se fac morcovii sau bamele. M-am pregatit pentru finantare pe programul «Tanarul fermier», mi-am luat si schelele pentru sere, dar nu am primit finantarea. Bineinteles ca pentru toate astea nu am avut bani si a trebui sa iau alt imprumut, desi inca nu l-am platit integral pe cel vechi. De aceasta data m-am imprumutat de la neamuri si familie cu 6.000 de euro", mai spune tanarul agricultor.

Si-a facut clienti la serviciu

De mentionat ca in viata de zi cu zi, cand renunta la sapa si legume, Razvan este angajat in cadrul MAI, loc de unde are si numerosi clienti pentru "Cosul cu Legume", asa cum numeste el actiunea de a vinde, cu livrare la domiciliu, legumele pe care le produce, pentru colegii lui, dar si pentru alti satmareni.

"Colegii de la munca ma apreciaza pentru ca dupa munca, dupa un schimb de noapte de exemplu, eu nu merg acasa sa dorm, ci merg pe camp la lucru. Multi dintre ei sunt clientii mei, imi comanda legume in functie de sezon. Am si alte persoane care deja cumpara legume doar de la mine.

Unii mi-au cerut sa ii duc pe camp sa vada unde le cultiv si cum le ingrijesc, ca sa fie siguri ca totul este natural. Nici nu folosesc chimicale, ar fi prea scump pentru mine si nu m-as simti nici eu bine, pentru ca eu fac ceea ce fac ca sa ofer o alternativa la tot ce exista in supermarketuri", mai afirma Razvan Tiplea.

A incercat si cu magiun

Nici aceasta a doua incercare nu este lipsita de greutati, aceleasi ca la prima, mana de lucru. Razvan a oferit un acoperis deasupra capului, in casa din satul Saratura, pentru un om fara locuinta, care sa il ajute cu munca la camp si mai plateste cu ora o alta femeie din sat, dar spune ca mereu trebuie sa ii controleze, pentru ca altfel nu fac treaba sau o fac prost.

Razvan nu vinde doar legume proaspete, ci si produse secundare, precum magiun, dulceata de ardei iute, pe care vrea sa se si concentreze pe viitor.

"Anul trecut am facut magiun de prune din mica livada pe care o am acolo, 16 ore am invartit in ceaun. Cand i-am cerut la om 18 lei pe un borcan s-a uitat urat la mine si a zis ca isi ia din supermarket cu 15 lei. Pai sa isi ia, ca numa cine nu face nu stie sa aprecieze ce inseamna munca pentru un astfel de produs.

Pe viitor vreau sa ma concentrez mult pe dulceata de ardei iute, pentru care este public. Anul acesta testez doua retete noi, cu care sper sa ies pe piata din toamna", afirma agricultorul.

Acum, Razvan vrea sa invete si viitoarea generatie despre ce inseamna agricultura bunicilor si ce se poate manca dupa sanatos, cu putin efort. Pentru a-i atrage pe copii la mica lui gospodarie, a cumparat un cal si doi ponei, pe care ii va pune la dispozitia celor mici, pentru a-i face sa iubeasca viata la tara, ca prim pas spre o viata sanatoasa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Esecurile de la inceput nu l-au dezamagit pe Razvan Tiplea
razvan tiplea jandarm agricultura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1041 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021690 (s)