News Flash:

"Perform" - festival al independentilor. Maraton teatral cu trupe din toata tara, la Iasi, intre 22 si 29 iunie.

22 Iunie 2014
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
Perform festival al independentilor Maraton teatral cu trupe din toata tara la Iasi intre 22 si 29 iunie
Trupe de teatru si arte performative, cu statut independent, din Bucuresti si din tara, participa la Festivalul “Perform”, desfasurat in perioada 22-29 iunie la Iasi. Organizat de Asociatia Culturala Artes, in parteneriat cu Primaria Iasi, evenimentul “Perform” “s-a constituit plecand de la o atitudine fresh (...), de la  dorinta de a promova teatrul independent”, dupa cum spune directorul artistic al festivalului Florin Caracala. El afirma ca “Perform” scaneaza teatrul independent romanesc si construieste o platforma in care artistii se intalnesc pentru a face schimb de idei, de concepte si, mai ales, “pentru a se declara o forta in contextul cultural actual”.

S-a implicat in punerea pe picioare a acestui festival, in calitate de director executiv, Octavian Jighirgiu, actor, regizor si profesor de teatru la Iasi, care sustine ca ideea “Perform” a aparut anul trecut, la prima editie a Festivalului International al Educatiei de la Iasi, in structura caruia era si o sectiune “de Fringe teatral”.

“Evident, titulatura forta oarecum formula consacrata de marile festivaluri ale lumii, unde Fringe-ul este sectiunea OFF, in care independentii se inscriu si participa pe cheltuiala proprie in speranta obtinerii unor contracte ulterioare cu impresari si manageri teatrali prezenti in festival. Asa ca, incepand cu aceasta editie, care se vrea a fi prima a unei formule revizuite, am redenumit festivalul - «Perform - to fringe or not to fringe». Conceptul se axeaza pe  ideea de festival de teatru independent, deci liber de orice constrangere. De aici si mascota oferita cu generozitate de artistul vizual Felix Aftene, pisica albastra cu aripi. Aidoma pisicii, artistul independent e inspirat, nonconformist, imprevizibil si, de ce nu, obraznic - in sens creativ (...)”, spune Octavian Jighirgiu.

Si... “Hai iu, iu...”
Festivalul este unul dintre evenimentele Campaniei de promovare a Iasiului pentru candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, eveniment inclus in cadru FIE Iasi. In cele opt zile, publicul are parte de 17 spectacole, cinci conferinte, trei lansari de carte, doua workshopuri. Au fost invitate in festival spectacole semnate de Horia Suru, Veres Nagy, Andreea si Andrei Grosu, Mariana Camarasanu, Andreea Bibiri, Eugen Jebeleanu, Andreea Gavriliu si Stefan Lupu, Carmen Lidia Vidu, Ioana Paun, dar si de Farid Fairuz sau Vava Stefanescu.

Programul include si o premiera: “Ce am ales sa uit”, regia Paul Coldea (Teatrul Fix). Festivalul se va incheia cu spectacolul lui Radu Afrim “Hai iu, iu, Nu Hi You You”. Au fost invitati sa sustina conferinte critici de teatru dar si profesori universitari: Oltita Cintec, Nicolae Mandea, Nic Ularu, Cristina Rusiecki, Ionut Sociu.

“Incercam sa deschidem o piata. Festivalul este o expresie libera a teatrului independent, atipic si nonconformist, special si specific, revolutionar si ultra-creativ. In timp, ne dorim sa atragem interesul «greilor lumii» pentru productiile romanesti”, afirma Octavian Jighirgiu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ldquo rdquo independent festivalul iasi perform festival fringe pentru
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0907 (s) | 35 queries | Mysql time :0.014658 (s)