Eveniment-Social

Angajatii Serviciului de Ambulanta considera ca elicopterul sanitar este un lux prea costisitor

Publicat: 21 mart. 2000
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajatii Serviciului de Ambulanta considera ca elicopterul sanitar este un lux prea costisitor
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:11039;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Din cele 96 de ambulante, 71 sunt cu norma de casare

Sindicatul Serviciului de Ambulanta Iasi s-a plans conducerii, ieri, in cadrul unei adunari generale, de problemele cu care se confrunta angajatii de aici. „Am informat conducerea despre situatia din unitate, despre salariile mici pe care le luam si despre dotarea necorespunzatoare a serviciului”, a declarat liderul sindicatului Ambulantei, Adrian Turturica. La ora actuala, soferii au salarii cuprinse intre 900.000 de lei si 1,3 milioane de lei, care nu au mai fost majorate din primavara anului trecut. „Daca ar fi corelate cu inflatia, salariile ar trebui sa fie mai mari acum cu 37% pana la 65%. Aceeasi situatie exista si la cadrele medicale, care au un salariu maxim de 1,6 milioane de lei”, a mai spus liderul sindicatului.
Conform constatarilor facute de Ministerul Sanatatii, 71 de ambulante din cele 96 din dotarea serviciului ar fi trebuit scoase din circulatie, insa, din lipsa de fonduri, angajatii sunt nevoiti sa le foloseasca. Salariatii Serviciului de Ambulanta nu sunt de acord cu faptul ca in contractul incheiat cu firma Hellimed pentru elicopterul sanitar se stipuleaza 15 ore de zbor lunar, chiar daca nu toate cererile bolnavilor sunt urgente. „Noi nu contestam necesitatea elicopterului, insa se cheltuie 152 de milioane de lei pe luna pentru acesta, bani cu care s-ar putea cumpara doua ambulante noi, lunar. Dorim o alta forma de finantare. Elicopterul sanitar nu trebuie folosit numai de Serviciul de Ambulanta, ci si de consiliul judetean sau de Apararea Civila”, a mai afirmat Adrian Turturica.
In ultimul timp, desi bolnavii sunt transportati de la un spital la altul cu ambulantele, banii cheltuiti pe benzina nu mai sunt decontati de Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, cea care finanteaza unitatile spitalicesti. Desi contractul-cadru spune ca se deconteaza doar anumite tipuri de transporturi, angajatii Serviciului de Ambulanta spun ca nu pot refuza transportul bolnavilor, pentru ca ar fi inuman. „Am trimis adrese tuturor spitalelor, pentru a incheia contracte cu ele cu privire la aceasta problema, insa nu am primit nici un raspuns pana acum”, au declarat salariatii Serviciului de Ambulanta.
O alta problema cu care se confrunta angajatii de aici este transportul persoanelor decedate la morga, serviciu pentru care nu primesc nici un ban. „In acest fel ni se aduce un prejudiciu psihic, deoarece soferul care transporta o persoana decedata nu dispune de un echipament corespunzator si nici nu este platit, pentru ca in contractul incheiat cu Casa de Asigurari nu este prevazut acest lucru. Aceasta treaba trebuie organizata de Medicina Legala, pentru ca numai la Iasi se mai intalneste o asemenea situatie. Nu este normal ca un mort sa fie transportat cu o ambulanta folosita si pentru bolnavi, fara nici un fel de dezinfectie. Teoria asta a ramas inca de pe timpul lui Ceausescu. Desi am informat conducerea de la Medicina Legala, am fost ironizati si tratati cu indiferenta”, au mai precizat salariatii.
Sindicalistii de la Serviciul de Ambulanta declara ca, in cazul in care cererile lor nu vor fi rezolvate, vor declansa „un conflict de interese, dupa care se va ajunge chiar la greva”. Conducerea Ambulantei spune, insa, ca a inteles doleantele angajatilor sai. „Prima urgenta este salarizarea personalului. Se vor face din nou evaluarile angajatilor, iar salariile vor fi majorate celor care merita”, a declarat directorul Eugen Agapi.
Cristina HURDUBAIA

Adauga un comentariu