News Flash:

Nu mai arunca zatul de cafea. Iata 5 utilizari de mare ajutor in gradinarit

4 Octombrie 2018
671 Vizualizari | 0 Comentarii
Zatul de cafea poate fi de mare ajutor in gradinarit

Specialistii afirma ca zatul de cafea adaugat direct in compost reprezinta o sursa minunata de azot. Totusi, tineti minte ca materialele cu nivel ridicat de azot trebuie sa fie echilibrate de materialele cu continut mare de carbon, precum rumegusul, aschiile de lemn, lastarii si frunzele uscate.

Compostul care incepe sa miroase foarte urat este un indiciu bun al excesului de azot si deficitului de carbon. De aceea, desi zatul de cafea reprezinta un supliment minunat pentru orice gramada de compost, exista posibilitatea sa-l supradozati. Nu va faceti griji: in continuare veti descoperi alte cateva moduri de utilizare a zatului de cafea in gradinarit.

Adaugarea zatului de cafea, care, conform parerilor specialistilor, prezinta un continut de azot de 21%, poate impiedica stratul de mulci sa lege azotul din sol.

Microorganismele din sol vor dezintegra zatul de cafea mai rapid decat mulciul, furnizand un supliment de azot pentru descompunerea propriu-zisa a mulciului.

Daca plantele dumneavoastra tomnatice si primavaratice sunt atacate de limacsi, incercati sa folositi zatul de cafea ca mijloc de intimidare. Horticultorii spun ca limacsii nu sunt prea fericiti, cand traverseaza bariera din zat de cafea. Luand in consideratie pielea lor neteda si vascoasa, ne imaginam ca le este destul de inconfortabil sa se tarasca pe acest material.

Daca duceti o lupta activa cu limacsii si aveti zat de cafea la indemana, puteti sa incercati aceasta metoda! Presarati zatul de cafea sub forma de cerc in jurul plantelor atacate. Repetati aplicarea, daca este necesar.

Avand in vedere continutul sau mare de azot, adaugarea unei cantitati prea mari de zat de cafea in solul lutos, in calitate de ingrasamant, este destul de riscanta. Totusi, daca o parcela de pamant are nevoie urgenta de drenaj si imbunatatire, zatul de cafea poate fi un adaos minunat.

Specialistii spun ca zatul de cafea este o excelenta sursa nutritiva pentru rame, care, dupa cum stim cu totii, sunt benefice pentru gradinile noastre. Ramele raspandesc zatul de cafea spre adancime, adaugand nutrienti si imbunatatind structura solului.

Specialistii in horticultura afirma ca exista cercetari care demonstreaza ca zatul de cafea contribuie la suprimarea anumitor fungi, care provoaca putrezirea si ofilirea vasculara a plantelor.

Desi sunt necesare mai multe studii, puteti incerca sa raspanditi un strat subtire de zat de cafea in jurul plantelor, precum castravetii, fasolea, rosiile si spanacul, ca sa preveniti putrezirea lor fungica.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compost gradinarit limacsi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019949 (s)