Local

Tarani care isi rod opincile pe la procese

Publicat: 19 feb. 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tarani care isi rod opincile pe la procese
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:20139;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In zilele de luni, miercuri si vineri, la Judecatoria Iasi se desfasoara in special procese civile, cand salile de judecata sunt asaltate de tarani care si-au gasit pricini de judecata din te miri ce. Procesul unei rude de la tara este un bun prilej de a veni la oras al rudelor si vecinilor, care se roaga sa fie luati ca martori. Astfel, pentru o cauza in care se judeca doi tarani, vin cel putin zece, care tulbura linistea sedintei, se urca pe banci pentru ca nu vad bine si mananca branza cu ceapa direct din traista.
Este si cazul a doi frati batrani dintr-un sat de langa Miroslava, care si-au adus toate rubedeniile pentru a-i vedea cum se fac de minune in fata instantei de judecata. Dumitru si Alexandru Chirila (de 80 de ani, respectiv 74 de ani), in loc sa stea acasa si sa spuna povesti nepotilor, si-au gasit pricina de scandal din cauza unei gaste. Fratele cel batran l-a acuzat pe celalalt ca i-a furat o gasca din ograda, acuza pentru care a luat-o dupa ceafa. Din aceasta cauza, Alexandru Chrila a fost chemat in judecata de fratele sau pentru furt intre rude si lovire. Cel acuzat sustine ca nu i-a furat gasca, ci oratania a zburat peste gardul care le desparte proprietatile si nu si-a lovit fratele, ci doar l-a „impins oleaca”. Membrii alaiului cu care au venit la Iasi cei doi mosnegi scandalagii nu au fost audiati, asa ca vor trebui sa ocupe o sala de sedinte si la termenul urmator.
Tot de la pasari s-au paruit si doua babe din Rediu, care, dupa ce s-au facut de rasul satului, au venit la oras sa se judece. Ambele trecute de 70 de ani, Ileana Puiu si Ileana Morosan, s-au batut de mai multe ori pe ulita, acuzandu-se reciproc de furtul gainilor. Politistii din sat nu le-au luat in seama pe motiv ca nici una dintre femei nu a reusit sa spuna vreodata cate gaini avea in cotet inainte de a fi jefuita de vecina, basca erau cunoscute ca umblau cu minciuni din pricina unei dusmanii mai vechi. „Una-i vadana, iar ailalta are mosneagul betiv. S-au gelozit in tinerete si acum n-au ocupatie, de asta isi pierd timpul la tribunal. S-au dat una pe alta in judecata si nu trece o luna fara sa vina la proces”, a spus un martor inainte de a fi strigat dosarul cu pricina.
Judecatorul nu a reusit sa se inteleaga cu cele doua dusmance si, pentru ca nu s-au potolit nici in fata instantei, cu toate ca au fost amenintate cu amenda, s-a dat un nou termen, „sa se calmeze”. (D.I.)

Adauga un comentariu