News Flash:

Mamaliga, un remediu neasteptat. Unii spun ca atunci cand o mananci e ‹‹ca si cand ai lua un pumn de pastile››

24 Iulie 2018
136 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6590 RON (0.0000)
USD: 4.0854 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Mamaliga echilibreaza glicemia scade nivelul colesterolului si reduce riscul de ateroscleroza

Potrivit cercetatorilor endocrinologi, consumarea unei portii de mamaliga in fiecare zi scade cu 60% riscul de boli psihice cauzate de tulburari tiroidiene.

Mai mult, mamaliga echilibreaza glicemia, scade nivelul colesterolului, reduce riscul de ateroscleroza si creste chiar si fertilitatea la femei..

Un studiu antropologic purtat in regiunea Rucar-Bran, unde mamaliga este aproape nelipsita de pe masa romanilor, arata ca 9% dintre femeile de peste 65 de ani din aceasta zona au demonstrat la teste o activitate ovariana foarte intensa, manifestata inclusiv prin prelungirea vietii sexuale dupa aceasta varsta.

Desi multa lume crede ca mamaliga ingrasa, lucrurile stau cu totul altfel in realitate: mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii decat painea, iar mamaliga vartoasa, de doua ori mai putin.

Mamaliga sprijina secretia si eliminarea bilei, avand totodata si actiune antiinflamatoare asupra colecistului, actionand chiar ca un remediu in dischinezia biliara, in dispepsie si in colecistita.

Cum se prepara, de fapt, mamaliga

Retetele de mamaliga sunt numeroase si variaza de la o regiune la alta, in functie de ingredientele folosite si de imaginatia fiecaruia.

Cel mai simplu fel de mancare, cu adevarat traditional, este mamaliga cu branza (branza sarata, branza de oaie). In trecut, mamaliga inlocuia painea, care era considerata un adevarat lux in casele de tarani.

Mamaliga este facuta intotdeauna proaspat pentru fiecare masa si mancata calda.

Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati (85-90%), contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre. Chiar daca prin fierbere isi pierde din substantele nutritive, peste 60% dintre acestea se pastreaza.

Are proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, fiind utilizat in primul rand ca aliment (cereala) si apoi ca planta medicinala. El a fost indelung utilizat in bucataria traditionala romaneasca prin faina de malai gatita.

Are efect impotriva stresului fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are actioneaza asupra functionarii sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii.

Prin continutul de vitamina E, ne protejeaza impotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Ajuta si la procesul de reinnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert contine si potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.

Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.

Carbohidratii cuprinsi in porumb dau energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum moderat poate duce chiar la scaderea in greutate pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor.

Totodata, vitamina A, continuta in porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sanatatea ta si functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajuta sa slabesti usor.

Datorita bogatiei in fibre, porumbul regleaza tranzitul intestinal. Este si un bun diuretic si, consumat in mod regulat, poate preveni retentia de apa in organism. Pentru detoxifiere este indicata si matasea de porumb, consumata sub forma de ceai.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mamaliga echilibreaza glicemia colesterol
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0823 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019040 (s)