News Flash:

Lucruri pe care nu le stiati despre ardeii copti. Orice gospodina trebuie sa afle asta

22 August 2018
585 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6671 RON (+0.0002)
USD: 4.0557 RON (-0.0204)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ardeii copti sunt foarte apreciati in bucataria romaneasca in special de catre persoanele cu stomac sensibil

Ii mancam cruzi, fierti, copti, dar nu cunoastem cu adevarat beneficiile banalilor ardei copti. Ardeiul gras si fratii lui - ardeiul capia, ardeiul iute si gogosarul - reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem la sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici in buna functionare a organismului.

Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce ii muram sau ii coacem pe plita. Iata de ce nu trebuie sa ratam cura cu ardei in luna septembrie, perioada in care aceasta leguma e mai viguroasa si mai gustoasa ca oricand.

Sursa principala de vitamina C

Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind in cei rosii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral.

Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala, scrie caplimpede.ro.

In 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. In compozitia ardeiului se mai adauga 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K.

Vitamina A este si ea prezenta, betacarotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor.

Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde, cu o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare.

Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care sunt printre cei mai mari fumatori din lume.

Suc, pasta, zacusca

Gogosarul este si el o leguma din familia ardeiului cu proprietati medicinale aparte. Aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, tinctura de gogosar este neintrecuta in calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de artrita, guta sau lombalgii.

Uleiul de masline in care s-au macerat gogosari timp de 10 zile este bun ca unguent impotriva durerilor de gat sau a raguselii.

Acelasi ulei calmeaza durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogosarilor intervine si in cazuri de diaree, tuse magareasca, reumatism.

Murati, gogosarii sunt un deliciu al sezonului rece. Ajuta la arderea grasimilor si la tranzit, trateaza excelent mahmureala. Daca la murat adaugam scortisoara, gogosarii vor fi eficienti in litiaza si insuficienta renala.

Sucul de gogosari combate balonarea, iar aplicat pe par, diminueaza seboreea. Ardeii capia, atat de deliciosi cruzi sau copti, sunt la fel de buni si conservati in otet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat in betacaroten.

Gogosarii si ardeii capia sunt deliciosi preparati sub forma de pasta, ca sa nu mai spunem ca sunt ingredientele de baza in zacusca.

Copti, murati sau congelati

Pentru a beneficia de toate aceste proprietati medicinale, ardeii trebuie sa fie proaspeti, adica sa aiba o culoare intensa si pielea intinsa, fara pete. Legumele proaspete sunt grele pentru dimensiunea lor si tari. Pot fi pastrate la frigider o saptamana, pot fi congelate, si asta fara a-si pierde proprietatile.

Ardeii copti

In frigider, se pastreaza in pungi de plastic, nespalati, pana la sapte zile, fara a-si pierde prospetimea. Ardeii dulci pot fi congelati fara sa fie opariti.

Ardeii copti sunt un fel apreciat in bucataria romaneasca, indeosebi de catre persoanele cu stomac sensibil. Copti si curatati de coaja, sunt mai usor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun intr-o punga inchisa etans si se lasa 15 minute sa se abureasca.

Se scot din punga si se da jos coaja. Se scot cotorul si semintele, se scurg si se asaza portionat in pungi. Dupa racire, se asaza in congelator.

Ardeiul gras are putine contraindicatii: in perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, si in cazul alergiei la ardei. In unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibila.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ardei copti legume sanatoase antioxidanti minerale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0819 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015961 (s)