News Flash:

La ce alimente trebuie sa renunti daca suferi de o afectiune a tiroidei

2 Octombrie 2018
208 Vizualizari | 0 Comentarii
Stresul si alimentatia joaca un rol important in aparitia unor astfel de dereglari hormonale

Una din opt femei din Romania sufera de o afectiune tiroidiana. Medicii spun ca peste 30% dintre femei vor dezvolta pe parcursul vietii o boala legata de tiroida, iar cauzele sunt multiple si strans legate de nivelul hormonal.

Cert este ca stresul si alimentatia joaca un rol important in aparitia unor astfel de dereglari hormonale.

Hipertiroidismul duce la scaderea rapida in greutate, aritmii cardiace, anxietate, in vreme ce hipotiroidismul favorizeaza constipatia, luarea in greutate, oboseala cronica si dificultatile de concentrare.

Pentru a preveni sau a tine sub control bolile de tiroida, iata ce alimente ar fi bine sa evitati sau macar sa le limitati cantitativ:

1. Alimente care contin gluten

Majoritatea afectiunilor tiroidiene sunt autoimune, adica apar din cauza reactiei sistemului imun la anumiti factori declansatori. Glutenul, o proteina care se gaseste in grau, orez, orz, ovaz, secara etc., duce la slabirea sisemului imunitar si la aparitia tulburarilor tiroidiene. De asemenea, este responsabil cu procesul inflamator din organism, mai ales in cazul bolnavilor de tiroida.

Eliminarea din dieta a produselor care contin gluten - paine, paste, biscuiti, covrigei, bere, sosuri, cereale, carne la conserva, mezeluri etc. - ar putea ameliora functionarea glandei tiroide, ferindu-va totodata de riscul altor afectiuni autoimune.

2. Lactatele

Sensibilitatea la lactoza, un glucid din lapte, este des intalnita la persoanele care au probleme cu tiroida. Produsele care contin lactoza contribuie la formarea in exces de mucus, care duce in multe cazuri la sindromul de colon iritabil, balonare si reflux gastroesofagian. De asemenea, lactoza inrautateste procesul inflamator de la nivelul tiroidei si al sistemului digestiv.

Astfel, organismul nu mai poate asimila cum trebuie substantele nutritive de care are nevoie. Nu este de ignorat nici cazeina, o proteina din lapte care inrautateste simptomele bolilor de tiroida.

Evitati, asadar, laptele de vaca si lactatele precum branza, iaurtul sau inghetata.

3. Soia

Pe langa faptul ca mare parte din soia este modificata genetic, este si foarte greu de digerat, putand irita mucoasa stomacului. Ca multe alte legume ce contin substante goitrogene - care incetinesc activitatea glandei si scad productia de hormoni tiroidieni -, si soia trebuie consumata cu moderatie sau chiar evitata.

Alte alimente goitrogene sunt: varza, broccoli, conopida, ridichile, spanacul, varza kale, varza de Bruxelles etc.

4. Zahar

Zaharul este recunoscut pentru faptul ca stimuleaza procesul inflamator si inrautateste simptomele bolilor autoimune. Acesta favorizeaza dezvoltarea necontrolata a microorganismelor nocive din stomac, cauzand astfel perforarea peretilor intestinali. Astfel, sunt declansate reactii autoimune care pot "trimite" anticorpi in directia gresita, inclusiv la nivelul glandei tiroide. In acelasi timp, zaharul "fura" din depozitele de vitamina B din organism, esentiala pentru functionarea tiroidei.

Evitati, asadar, toate alimentele bogate in zahar!

5. Uleiurile vegetale

Uleiul de porumb, de floarea-soarelui, de soia, de rapita, de orez si de sofran - astfel de sortimente de uleiuri trebuie evitate, pentru ca sunt bogate in grasimi polinesaturate si contin multe substante chimice rezultate in procesul de fabricatie, care pot da peste cap activitatea hormonala.

In schimb, consumati grasimi sanatoase, naturale, precum cele din avocado, nuci crude, peste gras, ulei de cocos si ulei extravirgin de masline presat la rece.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

afectiune femei tiroida dereglari hormonale alimente evitat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019674 (s)