News Flash:

Iata cum pastrau batranii alimentele timp indelungat. Pentru oua foloseau var stins, iar pentru carne, carbuni pisati

21 Septembrie 2018
565 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Bunicii si strabunicii nostri cunosteau diverse metode pentru pastrarea alimentelor nealterate mai mult timp

In vremurile de demult, cand frigiderul inca nu venise pe lume, in gospodarii existau diferite procedee pentru a pastra nealterate cat mai mult timp produsele alimentare.

Un album gastronomic editat in secolul XX se mentioneaza diferite modalitati ale bunicilor de a mentine alimentele chiar si cateva luni, unele dintre ele fiind uitate chiar si in comunitatile rurale.

Astfel, pentru a pastra ouale batranii foloseau apa de var: "iea vas stins, toarna apa peste dansul pana va prevesti si se va satura apa, mesteca bine apoi lasa mestecatura sa sa limpezeasca, scurge apa cea limpede si toarn-o in vasul in carele ai pus ouale, incat sa prevesteasca peste dansele de vo doua degete, dupa aceasta inchide ori astupa vasul bine si da-i pace la un loc de racoare, insa sa nu inghete. Prin acest chip ouale se pot pastra mai multe luni".

Pentru a pastra laptele, se recomanda "o lingura de hrean aruncat intr-o oala de lapte, fie ca sa se puie in pivnita, fie ca sa tie la vant".

Totodata, pentru a mentine cat mai mult timp carnea pe timpul verii, se spunea ca poti folosi carbuni pisati. Carnea trebuia acoperita cu un strat gros de carbuni pisati si pusa in pivnita, iar in acest mod ramanea proaspata chiar si 8 zile: "Vrand sa pui carnea aceasta la foc, spal-o intai de carbuni si apoi pune-o la fert".

Pentru a scoate pestelui de iaz mirosul si gustul de mal se foloseau tot carbuni, care trebuiau pusi in apa in care se fierbeau pestii.

In cazul in care gospodarii voiau sa evita ca branza si casul sa faca vierni, alimentele trebuiau acoperite cu pojarnita sau cu frunze de mesteacan. Iar pentru a pastra strugurii pentru iarna, se recomanda asezarea lor in paturi, intre tarate uscate sau cenusa: "pentru a le da un gust mai bun ca de poama proaspata, pana a nu se aduce la masa strugurii, sa se pue 4 sau 5 minute in apa calda si apoi sa se usuce la loc rece".

Totodata, pentru a pastra piersicile era indicata invelirea lor cu calti de canepa si introducerea lor in ceara topita, iar apoi trebuiau tinute in pivnite adanci si cu umiditate scazuta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

procedee pastrare alimente bunici
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022070 (s)