News Flash:

Este usor de plantat, rezista la inghet si aduce profituri insemnate. Leguma redescoperita de agricultorii romani

23 August 2018
2125 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6677 RON (+0.0014)
USD: 4.0341 RON (+0.0071)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pe un hectar de teren se pot produce pana la 45 fr tone de napi

Aceasta leguma, despre care aproape toata lumea a auzit, insa putini ii mai stiu gustul, isi face din nou loc in agricultura romaneasca si pe mesele noastre.

Napul sau topinamburul, cu aspect de cartof si gust dulceag, este usor de plantat, rezista la inghet si seceta, iar supele, dulceata ori chipsurile din napi sunt delicioase. Bogat invitamine, dar si in inulina, o substanta care regleaza glicemia, napul este cautat de diabetici si folosit in dietele de slabire.

Bulbii de napi se planteaza in pamant, primavara devreme, si sunt foarte usor de procesat. Este o planta foarte ieftina, dar care se poate produce in cantitati mari.

Din comoditate sau ignoranta, napul a fost lasat uitarii de-a lungul anilor, dar micii fermieri, mereu in cautare de afaceri de nisa, l-au scos la lumina. L-au gasit prin agriculturile altor tari, unde a fost folosit in situatii de criza.

Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investitie de 5.000 de lei si se pot produce pana la 45 de tone de napi. Tuberculii se ingroapa, iar napii pot fi recoltati din noiembrie pana in mai. Legumele pot fi tinute in pamant pana la o eventuala comanda.

"Este o planta care nu te chinuie pur si simplu, nu are daunatori, iar in plus, la partea de inghet, ea rezista pana la -50 de grade Celsius. De asemenea, nici cand este cald nu este foarte afectata", precizeaza Constanta Stefanescu, producator.

In comuna Clinceni, din judetul Ilfov, o familie cultiva napi pe 5 hectare. Au optat pentru aceasta cultura, dupa o lupta de cativa ani cu rosiile, zilierii si reteaua de distributie. Au vrut o leguma simpla si rezistenta si asa au ajuns la napi. Au obtinut o finantare europeana de 40 de mii de euro, iar urmatorul obiectiv este ridicarea unei mici fabrici de procesare.

Napul aduce un plus de super energie, frunzele au un continut mare de fier, iar din florile lui se obtine un ceai cu gust de nuca.

Dulceata din topinambur este o varianta chiar si pentru diabetici. Contine inulina, o substanta care regleaza glicemia, iar o fabrica din Romania a facut un astfel de produs fara zahar pentru ca aceasta leguma este suficient de dulce. Un borcan costa 17 lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

napul topinambur cultivare flori ceai dulceata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3938 (s) | 24 queries | Mysql time :0.091390 (s)