News Flash:

Dosarul Elenei Udrea a fost suspendat, iar magistratii Instantei Supreme au cerut parerea judecatorilor europeni

23 Aprilie 2019
328 Vizualizari | 0 Comentarii

Dosarul Elenei Udrea a fost suspendat, pentru ca judecatorii Inaltei Curti sa trimita trei intrebari catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Decizia suspendarii cauzei si trimiterea intrebarilor in dosarul in care fostul ministru al Tineretului si Sportului a contestat condamnarea in dosarul Gala Bute nu este insa definitiva si a fost luata cu votul a doi dintre cei trei judecatori din complet.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, sa transmita trei intrebari CJUE privind respectarea unei decizii CCR cand sunt afectate interese financiare europene. De asemenea, odata cu decizia de a transmite intrebarile catre CJUE, magistratii au dispus si suspendarea procesului. Decizia privind suspendarea nu este definitiva, relateaza Mediafax.

Fostul ministru Elena Udrea, dar si alti inculpati din dosarul Gala Bute contesta pedepsele, dupa decizia CCR privind constituirea completurilor de cinci judecatori de la ICCJ. In acest dosar, Elena Udrea (in prezent in Costa Rica) a fost condamnata definitv la sase ani de inchisoare.

Care sunt intrebarile adresate magistratilor europeni:

- Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convensia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecata cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronuntate intr-un interval de timp?

- Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat in sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere si care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

- Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suspendat condamnare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1028 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015125 (s)