News Flash:

DOLIU in lumea artistica din Romania. Ne parasesc marele valori

8 Noiembrie 2015
1190 Vizualizari | 0 Comentarii
Aurel Storin
Scriitorul si textierul Aurel Storin, autorul textelor a peste 400 de melodii, intre care "Lalele, lalele" si "Sa mori de dragoste ranita", a murit sambata dimineata, la varsta de 78 de ani, si va fi inmormantat, luni, la Cimitirul Evreiesc din Capitala.

 "Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a pastra eleganta si frumusetea Revistei romanesti prin textele sale, prin cartile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a daruit neconditionat noua, tuturor!", spune Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista "Constantin Tanase", pe site-ul institutiei de spectacole.Inmormantarea lui Aurel Storin va avea loc luni, de la ora 12.00, la Cimitirul Evreiesc din Bucuresti.

Potrivit Teatrul de Revista "Constantin Tanase", din acest moment, Revista romaneasca si peisajul cultural-artistic si muzical au devenit mai sarace.

Aurel Storin a fost secretar literar artistic al Teatrului de Revista "Constantin Tanase". De peste 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viata artistica a teatrului de pe Calea Victoriei, caruia i-a dedicat nu doar carti si sute de scrieri, ci si o lucrare de doctorat: "Teatrul romanesc. Dimensiunea literara".

Aurel Storin a fost si scriitor, ultima sa carte, intitulata "Stela si Arsinel. O pereche fara pereche", a aparut la editura ALLFA in primavara acestui an.

Totodata, Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, majoritatea devenite slagare, premiate la festivaluri si fredonate de-a lungul timpului. El este textierul melodiilor "Lalele, lalele", compusa de Temistocle Popa si interpretata de Luigi Ionescu, si "Sa mori de dragoste ranita", compusa de Marcel Dragomir si interpretata de Angela Similea.

Aurel Storin a colaborat ca textier cu mari compozitori de muzica usoara, care, la randul lor, au incredintat creatiile devenite imediat slagare unor nume celebre: Angela Similea ("Ma gandesc la dumneata", de Edmond Deda), Aura Urziceanu ("Mai ramai si nu pleca", de Marcel Dragomir), Margareta Paslaru ("Cu tine", de V. Veselovski - Premiul Radioteleviziunii, 1965, "Linistea mea", de Gelu Solomonescu), Margareta Paslaru si Marina Voica ("Balada", de Radu Serban), Dan Spataru ("Prietene", de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu ("Te-ai schimbat", de Petre Mihaescu), Madalina Manole ("Fara dragostea ta", "Vino, dragoste", "Marea, cat dragostea noastra", de Serban Georgescu), Mirabela Dauer ("Sa stii ca nu e adevarat", de Horia Moculescu, "Daca nu erai tu", de Jolt Kerestely), Corina Chiriac ("Vino, iubire inapoi", de Ion Cristinoiu, "Parfumul strazilor", de Radu Serban, "Serenada", de Mircea Chiriac, "Si ieri, si azi, si maine", de Horia Moculescu, in duet), Carmen Radulescu ("Nu mai stiu ce sa cred", de George Grigoriu, "Acasa", de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a nascut la Bucuresti, pe 12 ianuarie 1937. Intre 1955-1959 a urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti. Din aprilie 1960 pana in 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revista "Constantin Tanase". A fost membru al Uniunii Scritorilor din Romania si al Uniunii Teatrale din Romania, dar si redactor-sef al revistei Realitatea evreiasca, o publicatie a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

A scris versuri, proza, piese de teatru si eseuri in publicatii precum Viata romaneasca, Romania literara, Luceafarul, Adevarul, Realitatea evreiasca etc. In 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate. In 1998 i s-a conferit Premiul "Constantin Tanase" (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelenta - pentru contributia adusa la afirmarea teatrului Fantasio - Constanta, 1996, si a fost declarat "Omul anului 2009" al Centrului Cultural Israeliano-Roman, pentru cartea de versuri "Morminte calatoare".

Si-a sustinut doctoratul in 2008, la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, cu teza de doctorat "Teatrul romanesc. Dimensiunea literara".

A fost distins cu Premiul National "Vasile Alecsandri", la categoria "piese intr-un act". Impreuna cu compozitorul Radu Serban a scris primul musical romanesc, "Cafeaua cu lapte de adio".

A publicat "Ora inexacta" (volum de versuri, 1989), "Rondele de amor", pe replici de Ion Luca Caragiale (volum de versuri, 1998), "Poeme cu scara interioara" (volum de versuri, 2000), "Trecute vieti de mari artisti romani" si "Morminte calatoare" (volum de versuri, 2007).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Aurel Storin
quot aurel storin fost versuri constantin revista tanase teatrului lalele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 35 queries | Mysql time :0.050179 (s)