News Flash:

De ce lacrimam atunci cand taiem ceapa? Explicatia te va uimi

30 Martie 2017
338 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7142 RON (+0.0061)
USD: 4.1491 RON (+0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Atunci cand tai o ceapa, celulele ei se "sparg", eliberand alinaza, o enzima carcteristica, impreuna cu un compus al sulfului. Acesta din urma sufera mai multe modificari, sub actiunea alinazei, pana cand se transforma intr-un compus volatil, ce ajunge la ochi in maxim 30 de secunde.
Problema este ca acesta substanta, avand sulf in compozitie, este iritanta pentru ochi. Cand ea atinge corneea, terminatiile nervoase o "simt" imediat si ii comunica creierului ca in ochi a ajuns un iritant.
La fel se intampla cand iti intra in ochi praf, fum sau fard. Imediat, creierul comanda ochiului sa produca lacrimi, menite sa spele impuritatile. Incepi sa clipesti rapid, iti curg lacrimi si oricat te-ai stradui nu mai poti tine ochii deschisi pentru ca, inconstient, incerci sa-i protejezi de alte pericole.
Din cauza usturimii ai tendinta sa te stergi la ochi, iar daca mai ai inca pe mana zeama de la ceapa, nu faci decat sa inrautatesti situatia.
De ce nu plangi de la ceapa verde
Daca unele soiuri de ceapa te fac sa plangi destul de rau, alte soiuri, ceapa verde sau usturoiul nu au acelasi efect.
Toate contin compusi de sulf in anumite cantitati, insa difera cantitatea de alinaza. In usturoi si ceapa verde ea este mai mica, deci va fi mai scazuta si cantitatea de sulf transformata in substanta volatila. Asta inseamna ca iritantul nu iti ajunge la ochi pe calea aerului.
In schimb, daca pui mana pe usturoiul tocat, apoi te stergi la ochi, vei vedea ca ustura la fel de tare.
Ce poti face ca sa nu plangi cand toci ceapa
Daca nu esti dispusa sa gatesti cu ochelari de inot la ochi, poti incerca sa pui ceapa la congelator cu jumatate de ora inainte sa o tai. Daca termini de tocat indeajuns de repede nu vei mai plange pentru ca substantele din ceapa, inghetate fiind, nu mai dau aceleasi reactii.
Pe de alta parte, daca esti suficient de rapida nici nu mai are rost sa congelezi ceapa. Presupunand ca ai doar o jumatate de ceapa si destula dexteritate in manuirea cutitului, ai putea sa termini inainte sa ajunga la ochi substanta cu continut de sulf.
De asemenea, poti sa tii mainile, cu tot cu ceapa, sub apa atunci cand o toci. Chiar daca o sa dureze ceva mai mult, nu vei mai fi nevoita sa lacrimezi, pentru ca substantele iritante se dizolva in apa si nu mai ajung la ochii tai.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 35 queries | Mysql time :0.029946 (s)