News Flash:

Cum se fac delicioasele chiftelute manastiresti. Cu aceasta reteta, postul parca trece mai usor

31 Iulie 2018
866 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6569 RON (-0.0017)
USD: 4.0889 RON (-0.0087)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Chiftelutele manastiresti sunt des preparate in manastiri si in familiile traditionale ortodoxe

Aceasta reteta este mai putin intalnita in cartile de bucate (care raman preponderent axate pe ingredientele de origine animala), insa este des preparata in manastiri si in familiile traditionale ortodoxe.

Chiftelutele manastiresti sunt de fapt un preparat numit "chiftele din fasole boabe cu garnitura din orez", asa cum se regaseste el in volumul "Mancaruri si dulciuri de post", publicat de prezbitera Garoafa Coman in anul 1994, la Editura Bizantina.

Pentru aceste chiftelute ai nevoie de: 2 cani de fasole boabe, 2-3 felii de franzela, 1 cana de orez, 1 ceasca de ulei, 2 cepe, 5-6 catei de usturoi, 1 morcov, 1 pastarnac, 2 frunze de dafin, 1 legatura de marar, 1 legatura de patrunjel, 50 g faina, sare si cimbru (dupa gust).

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul si ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin si se sareaza dupa gust.

Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atentie! Nu aruncati zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) si, intr-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar si mararul si patrunjelul tocate.

Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat (sau la un blender, cine are). Compozitia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz in care grosimea trebuie sa fie de un centimetru).

Chiftelele se dau prin faina si se prajesc in uleiul foarte bine incins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez.

Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificatia ca, dupa ce s-a fiert (nu uitati de sare!) este recomandat sa-i puneti marar din belsug.

Cel putin asa sustine prezbitera Garoafa Coman, care indica si faptul ca mancarea este infinit mai gustoasa daca orezul este servit rece.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Aceste chiftelute din fasole se servesc cu garnitura de orez
reteta chiftelutele manastiresti fasole boabe preparare
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0875 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013946 (s)