News Flash:

Cum se curata vita de vie toamna si cum o putem proteja de inghet iarna. Ce pregatiri trebuie facute la venirea sezonului rece

14 Septembrie 2018
573 Vizualizari | 0 Comentarii
Vita de vie trebuie pregatita pentru sezonul rece prin efectuarea anumitor lucrari

Intrucat temperaturi scazute din tara noastra afecteaza adesea soiurile de vita de vie pe perioada iernii, se recomanda ca toamna dupa cules, odata cu apropierea perioadei reci din an, sa realizam cateva pregatiri.

Rolul protejarii soiurilor de vita de vie impotriva inghetului este acela de a mentine plantele la temperaturi sub limita de inghet a fiecarui soi in parte (aceasta difera de la -15°C la -22°C). Inghetul afecteaza atat mugurii de iarna (ochii), cat si coardele.

Este important de stiut ca temperatura de inghet difera foarte mult in functie de specie/hibrid/soi, astfel hibrizii producatori directi (HPD) suporta temperaturi mai scazute (-28°C), iar la soiurile de vita de vie nobila (Vitis vinifera) temperatura de inghet poate fi: Cardinal -15°C, Coarna Neagra -22°C, Cabernet Sauvignon -21°C.

Etapa 1 (inainte de intrarea in repaus vegetativ)

- Se recomanda o fertilizare echilibrata a vitei de vie, astfel fertilizarea faziala (la sol) se va incheia in fenofaza - sfarsit de inflorire. Urmatoarele fertilizari vor fi doar foliare, iar calciul administrat foliar ajuta la o buna maturare a lemnului.

- Este important ca pe toata perioada de vegetatie sa efectuam la timp tratamentele fitosanitare pentru principalele boli criptogamice, tratamentele facute la timp ne vor ajuta sa evitam afectarea aparatului foliar sau defolierea prematura. Defolierea prematura a vitei de vie conduce adesea la o maturare deficitara a lemnului, care implica automat si o rezistenta scazuta la ger.

- Este important ca irigarea plantelor de vita de vie sa se faca cu cantitati moderate de apa, pentru a permite intrarea vitei de vie la timp in repaus vegetativ si implicit o buna maturare a a lemnului.

- Pentru o buna maturare a lemnului, la finele perioadei de vegetatie, se pot aplica produse cuprice.

Etapa 2 (in repaus vegetativ)

Momentul optim pentru pregatirea vitei de vie pentru iarna este dupa ce primele brume au cazut, acestea determinand caderea tuturor frunzelor.

- Se procedeaza la adunarea si distrugerea frunzelor cazute pe sol, intrucat sunt adesea infectate cu diversi agenti patogeni;

- Dupa caderea tuturor frunzelor (sfarsit de octombrie-noiembrie, dupa ce au cazut 2-3 brume), se recomanda efectuarea tratamentelor de toamna-iarna (prin imbaierea plantelor) astfel: Tratament 1 (aplicarea de produse fungicide cuprice) si la 2 saptamani dupa acesta Tratamentul 2 (aplicarea de ulei horticol care are rolul de a combate formele hibernante de insecte si acarieni).

- Musuroirea butucilor cu pamant afanat - se impune pentru a proteja: butucul, baza coardelor si a cepului de inlocuire/siguranta impotriva inghetului a soiurilor nobile (in regiunile cu temperaturi sub limita de inghet), artizanale (soiuri tolerante la boli si ger, hibrizi innobilati). Musuroirea se poate realiza folosind pamant afanat, pe circa 30-40 cm deasupra solului.

- Protejarea totala a butucilor vitei de vie, presupune acoperirea totala cu pamant afanat (strat de cca. 10 cm) a tuturor elementelor butucului vitei de vie. Aceasta este singura metoda de protectie a soiurilor nobile in regiunile cu ingheturi frecvente iarna.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

toamna pregatiri fertilizare tratamente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022727 (s)