News Flash:

Cum sa pui muraturi ca sa nu se mai inmoaie niciodata. Asa se pastreaza pana primavara la fel de crocante si aromate

25 Septembrie 2018
342 Vizualizari | 0 Comentarii
Gospodinele din Baragan au o reteta simpla de muraturi care raman crocante peste iarna

Pe langa savoarea bine-cunoscuta, muraturile sunt o adevarata farmacie la borcan. Prin conservare, ele isi pastreaza vitaminele si chiar dobandesc ceva mai multe proprietati curative, spun unii specialisti. Muraturile exista nu de sute, ci de mii de ani.

Cea mai simpla reteta de muraturi, veche de cand lumea si pamantul, pregatita de gospodinele din Baragan pentru iarna este un deliciu. Gogonele verzi, care se simt bine in acelasi recipient alaturi de alte roade ale toamnei, n-au nevoie pentru a-si amesteca aromele decat de-o saramura simpla cu apa si sare.

Gela Dumitrache, o gospodina din comuna Unirea, pasionata de arta culinara, umple camara cu bunatati.

Iata reteta celor mai gustoase si sanatoase muraturi care se pregatesc toamna in Baragan si care se pastreaza pana primavara la fel de crocante si aromate.

Ingrediente:

gogonele verzi si parguite

castraveti

ardei kapia rosu si verde

ardei iute si semi-iute

conopida

telina cu radacina si frunze

morcovi

sfecla rosie

sare grunjoasa

usturoi

un buchetel de cimbru,

mere (gutui si pepenasi, daca aveti)

Mod de preparare:

Se spala si curata ingredientele ce vor fi folosite. Gogonelele se lasa intregi, celelalte se pot lasa si ele la fel.

Eu le-am taiat pe unele, mai precis: morcovii, radacina de telina, sfecla rosie, conopida am desfacut-o buchetele, merele le-am taiat in sferturi, usturoiul l-am lasat catei intregi.

Dupa ce se asaza alternand dupa pofta si plac tot ce dorim sa muram in recipient, se pregateste o saramura astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingura cu varf de sare grunjoasa. Atentie, nu folositi la muraturi sare iodata!

Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat si buchetelul de cimbru, las 10 minute si apoi torn in recipientul in care am asezat legumele pentru murare pana cand zeama le acopera.

Leg sau pun capacul provizoriu si abia dupa 24 de ore, dupa ce s-au inmuiat putin si s-au asezat in borcan, mai completez, daca e cazul, si sigilez.

Eu nu vantur niciodata muraturile, dar nu fac floare datorita fierberii apei. Asa am mostenit din familie si nu e o mostenire careia sa-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare pretioase de familie la care tin si pe care o impartasesc cu drag tuturor celor care intreaba…

Dupa ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la pastrare (in pivnita) si se desface dupa cel putin o luna.

Le sade bine langa multe mancaruri de post sau pe baza de carne, dar merg de minune si la diverse salate. Sa aveti spor la muraturit, transmite Gela Dumitrache.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muraturi reteta baragan gogonele saramura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0958 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015097 (s)