News Flash:

Cum au primit zilele saptamanii denumirea

26 Ianuarie 2015
541 Vizualizari | 0 Comentarii
Cum au primit zilele saptamanii denumirea
La inceput, zilele nu aveau o denumire, timpul era divizat in luni cu multe, multe zile.

Cu mult timp in urma, zilele nu aveau numele pe care le cunoastem astazi. Si asta pentru ca omul nu inventase inca saptamana.

In acele zile, singura diviziune a timpului era luna, formata din multe zile. Apoi ar fi fost greu ca fiecare zi sa aiba o alta denumire.

Atunci cand omul a inceput sa construiasca orasele aveau nevoie de o zi anume in care ei sa se ocupe de negustorie. Uneori aceste zile de piata erau stabilite la fiecare a 10-a zi din luna sau la fiecare a 15-a.

Babilonienii au decis ca ziua de negustorie sa fie la fiecare a 7-a zi din luna. In aceasta zi nu se muncea, dar se organiza piata si aveau loc sarbatori.

Evreii le-au urmat exemplul, dar au pastrat aceasta a saptea zi pentru scopuri religioase. Asa a intrat ziua de rugaciune in existenta lor.

Tot evreii au dat nume diferite pentru sapte zile, mai bine spus numere in functie de ziua lor de rugaciune - ex. miercurea era a treia zi dupa Sabat, si tot asa se continua.

Cand egiptenii au adoptat saptamana cu sapte zile, ei au denumit zilele dupa cinci plante, Soare si Luna. Romanii au folosit numele date de egipteni zilelor: ziua Soarelui, ziua Lunii, ziua planetei Marte, ziua planetei Mercur, ziua planetei Jupiter, ziua planetei Venus si ziua planetei Saturn.

Noi am luat numele zilelor de la anglo-saxoni, care au denumit zilele dupa zeii lor, care erau aproximativ aceeasi ca cei ai romanilor.

Ziua Soarelui era numita Sunnandaeg sau ziua de duminica. Ziua Lunii era numita Mohandaeg sau Luni. Ziua lui Marte a devenit ziua lui Tiw - zeul razboiului la ei, si a fost denumita Tiwesdaeg sau marti. Ziua lui Mercur, cea a zeului lemnului Woden a devenit Miercuri. Ziua lui Jupiter, cel care trazneste, a devenit ziua lui Thor, ulterior fiind numita joi. Ziua lui Venus a fost denumita dupa Frigg, sotia regelui Odin, devenit ulterior vineri. Ziua lui Saturn a fost numita Saeternsdaeg - sambata.

Zi dupa zi s-a tinut cont de spatiul dintre rasarit si apus. Romanii au numarat din noapte in noapte, iar cele mai multe natiuni folosesc acum metoda lor.

Si astfel zilele lunii au primit nume si au fost impartite cate 7, pana se termina luna calendaristica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ziua zile dupa fost luna planetei zilele aveau devenit fiecare multe numita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1353 (s) | 24 queries | Mysql time :0.052859 (s)