News Flash:

Cozonacul de Ispas - O traditie de sute de ani in comuna Grajduri! Hristos s-a Inaltat!

12 Iunie 2013
1940 Vizualizari | 0 Comentarii
Cozonacul de Ispas O traditie de sute de ani in comuna Grajduri
Cu totii ati auzit de satul Grajduri. Atestat documentar inca de pe timpul lui Stefan cel Mare, satul era pe timpuri resedinta razesilor ce aveau grija de caii domnesti, de aici i se trage si numele. Astazi, asezarea este cunoscuta in toata tara datorita comunitatii traditonale de rromi, a Spitalului de Siguranta pentru bolnavii psihici si mai nou pentru Catalin Morosanu-Moartea din Carpati. Pentru cei care au copilarit in Grajduri,  satul pastreaza o amintire aparte : cozonacul de Ispas. Dupa o reteta originala de sute de ani, cozanacul este mandria goposdinelor din sat. O placere desavarsita, se manaca doar sfintit de preot si alaturi de un pahar de vin rosu.

Cozonac ca la mama acasa
Nu trebuie sa se uite in calendar pentru a sti cand e Invierea Domnului sau Ispasul in limbajul popular. Gopsodinele din Grajduri numara 40 de zile de la duminica Pastelui sau fiecare joi din a sasea saptamana de la Paste.  Pentru ele, Invierea este mai mult decat o sarbatoare religioasa. Alaturi de Paste si de Craciun, reprezinta « sfanta treime » a intalnirilor familiale. Copii plecati departe vin acasa sa isi revada parintii si sa guste cozonacul. Da ! Cozonacul de Ispas, totul incepe si se termina cu el. “La noi, la Grajduri, inca de cand eram copila si stateam la bunica, ea tot timpul imi spunea ca cine sta la tara si nu face cozonac la cuptorul din curte, nu respecta traditia  si i se va duce vestea prin sat ca nu este femeie gospodina “, a povestit bucatareasa satului, tanti Ileana, o batranica de 70 de ani ce se chinuia sa sparga niste nuci.

O reteta de 48 de ore
Gospodinele noastre se aduna inca de marti seara pentru a pune la cale ziua de miercuri, cine la cine coace la cuptor pentru ca din pacate  sunt prea multe gospodine si prea putine cuptoare, si astfel trebuie sa se grupeze. Dupa ce au rezolvat si aceasta problema, marti seara ,se sparg nucile si se da miezul prin masina, se pregatesc ouale,  faina si toate ingredientele necesare. A doua zi, dis –de- dimineata, adica pe la orele 5.00, se apuca deja de framantat. Intre timp, se face focul in soba intr-o bucatarie de vara pentru ca aluatul cat sta la dospit sa poata creste mare si pufos. Dar nu numai doamnele trebuie sa faca toata treaba. Au si barbatii sarcina lor. Ei trebuie sa se ocupe de lemne care trebuiesc sa fie suficient de lungi, uscate si subtiri, numai bune de aprins in cuptorul gigantic din caramida din spatele curtii, ce este dat cu var de culoare verde.In timp ce focul arde in cuptor, doamnele fac crema de nuca pentru cozonac si crema de branza pentru pasca, ung tavile cu untura pentru a nu se prinde aluatul si se apuc de treaba.
“Trebuie sa fii foarte atent dupa ce ai pus cozonacii in tavi deoarece in bucatarie, daca nu ai suficienta caldura la cozonaci, pentru a mai creste putin inainte de a-l da in cuptor, acesta scade, adica se desumfla si nu mai iese mare si puhab si te faci de rusine”, a explicat doamna  Ana C., o alta gospodina a satului.

Focul-unul  din cel mai important ingredient
Dar cea mai mare grija trebuie sa o ai atunci cand verifici focul. Dupa ce au ars lemnele, cu un instrument special, se scoate tot jarul din cuptor si cu un "pamatuf" umed se sterge  cenusa ramasa. Apoi, una dintre gospodine, de preferat mai in varsta, care are mana mai calita si cu pielea mai groasa, sa bage mana in cuptor si sa o tina acolo pana cand reuseste sa spuna rugaciunea “Tatal nostru “cap-coada. In caz contrar, procedeul se repeta. Cand cuptorul  este pregatit, se dau tavile cu cozonacii bine crescuti si pasca cu multa branza si ou. Se acopera cuptorul si in fata si in spate cu un fel de portita de tabla pentru a nu iesi caldura afara. Se lasa fix  50 de minute. Apoi tavile cu bunataturile se scot pe rand aburind. Se ung cu o pasta galbuie din galbenus de ou, busuioc si zahar. Trebuie sa luceasca la lumina altfel nu e suficient de copt. Mari, rumeni, pufosi si gustosi, cozonacii sunt inveliti in staniol si acoperiti cu prosoape si dusi in odaia cea mai racoroasa pentru a-si pastra fragezimea. Mirosul atat de puternic a adus prin jurul casei toti copiii care se jucau pe ulitele satului.”Nu este data cand fac cozonaci sa nu vina toti copiii de prin mahala la cozonac cald. Trei, patru cozonaci se duc atunci pe loc. Imi face placere sa-i vad infulecand cu pofta”, a povestit proprietara cuptorului, Maria T. La sfarsitul zilei, dupa atata munca, fiecare gospodina merge la casa ei. Retata inca nu e gata.

Biserica-locul de intalnire al... cozonacilor
Ca sa poata fi mancat cazonacul de Ispas trebuie neaparat sfintit. Dis-de-dimineata, in ziua de Inaltare, femeile din sat isi pregatesc cosurile, tavile si prosoapele pentru a merge la biserica. In scurt timp biserica se umple de mese pline cu cozonaci care mai de care mai frumosi, mai rumeniti si mai aratosi. Inainte de slujba femeile discuta intre ele. Fiecare e mandra sa imparta cu ceilalti  din cozonacul sau. Totul arata bine si abia astepti sa se termine slujba pentru a putea manca. Dar dintre toate colivele, cozonacul de casa este cel mai admirat. Preotul trece cu aghiasma si sfinteste bucatele. El va fi primul care va gusta din cozonacul de Ispas. La finalul slujbei, satenii se indreapta spre cimitir.  Aici vor imparti din cozonac si celor ce nu mai sunt printre ei. La  intoarcerea acasa, satenii  mai ciocnesc cate un ou rosu pentru ultima data pe acest an, urand “Hristos s-a inaltat!” si “Adevarat s-a inaltat!”, apoi se delecteaza cu o felie de cozonac proaspat si puhab si cu cate un pahar de vin rosu!

Florentina Duliche
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Cozonacul de Ispas - O traditie de sute de ani in comuna Grajduri
pentru nbsp trebuie ldquo cand cozonac cozonacul cuptor dupa rdquo focul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018800 (s)