News Flash:

Comuna in care istoria a incremenit: Urme lasate de Avram Iancu, razboaie de tesut din trecut si peisaje deosebite

6 August 2018
542 Vizualizari | 0 Comentarii
Comuna Blajeni de la poalele muntilor Bihor pare incremenita in timp

In coltul nord-estic al judetului Hunedoara, la poalele Muntilor Bihor, se afla mai multe sate asezate de o parte si de alta a Crisului Alb, care tin de comuna Blajeni. Satele Blajeni-Vulcan, Cris, Dragu-Brad, Grosuri, Plai, Ret si Salatruc, unele aproape parasite, par desprinse dintr-o poveste cu intamplari de demult, cu case risipite prin cranguri, care urca de la campie spre munte, pana la izvoarele Crisului. Gospodariile sunt inconjurate de gradini, fanete, pomi roditori si palcuri de arbori, iar vitele pasc in voie pe pajistile intinse.

Rasculati si revolutionari

In hotarul vechii comune care facea parte din comitatul Zarandului, taranii au jurat credinta lui Horea, Closca si Crisan si tot in apropiere a avut loc si ultima rezistenta a rasculatilor, iar in 1848, in sat s-au dat lupte aprige. Avram Iancu insusi s-a ascuns intr-o pestera din apropierea localitatii, cand autoritatile il cautau pentru a-l aresta. In anul 1900, s-a si descoperit in gradina unui taran un sigiliu de fier cu inscriptia "Avram Ianku", despre care s-a presupus ca era chiar sigiliul luptatorului pasoptist, acesta fiind donat Asociatiei ASTRA din Sibiu.

Mestesuguri traditionale pastrate cu sfintenie

In satele linistite de munte s-a conservat o atmosfera patriarhala, cu case vechi, unele acoperite cu paie, si oameni care traiesc si lucreaza pamantul sau cresc animalele asa cum au deprins de la stramosii lor, straduindu-se sa pastreze traditiile. Localnicii din satul Ret au adus de prin gospodarii diferite obiecte vechi lucrate in casa si folosite in gospodarie si au injghebat un mic muzeu al satului, care ilustreaza o gospodarie taraneasca de pe vremuri.

In vechile asezari de pe malul Crisului istoria prinde viata si poate fi extrem de captivanta pentru turistii care vin din lumea betoanelor si a sticlei si poate mai stiu doar din povesti cum arata un sat arhaic a carui valorificare ar putea aduce o binemeritata prosperitate localnicilor.

Vechi biserici de lemn si piatra

In doua sate ale comunei se afla vechi biserici de lemn construite in secolul al XIX-lea. Biserica de lemn "Inaltarea Domnului" din satul Salatruc a fost ridicata in primele decenii ale secolului al XIX-lea, dupa cum indica un chivot cu colonete sculptate, executat in anul 1830.

In satul Grosuri exista o biserica de lemn cu hramul "Buna Vestire", ridicata in 1855, iar tencuiala peretilor interiori poate ascunde fragmente de pictura necunoscute si elemente de datare mult mai vechi.

In satul Plai se afla o biserica de piatra cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", construita in 1862, iar biserica din Blajeni, cu hramul "Cuvioasa Parascheva", a fost ridicata in 1871, tot din piatra.

Minuni ale naturii in arii protejate

Nu departe de comuna, intr-un superb peisaj dominat de stanci calcaroase si intr-o rezervatie naturala de doua hectare si jumatate, se afla cascada Pisoaia, una dintre cele mai mari din Transilvania, cunoscuta si sub numele de Cascada Miresii, care e marginita de o padure de fag si specii izolate de conifere. Apa cade de la o inaltime de 18 metri, desfasuradu-se pe o latime de 25 de metri peste peretii stancosi si a devenit una din cele mai cautate atractii turistice ale ultimilor ani.

In apropiere se afla si o rezervatie paleontologica in care se pot vedea incrustate in piatra urmele a peste 30 de specii de moluste, vechi de mai bine de 65 de milioane de ani. La granita dintre judetele Hunedoara si Alba poate fi admirat si Muntele Vulcan, un masiv izolat care atinge 1.263 de metri si se intinde pe o suprafata de aproximativ 5 hectare. Calcarele muntelui pastreaza numeroase urme de fosile caracteristice faunei de corali, aici au fost identificate 435 de specii de plante dintre care 18 specii rare de plante alpine si montane si 11 specii caracteristice acestei zone, precum crinul salbatic, stanjenelul de padure, garofita de stanca, floarea de colt, sangele voinicului, matraguna, liliacul de stanca, tisa si mojdrenul, muntele fiind o arie protejata paleontologica, peisagistica si botanica.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

In satele linistite de munte s-a conservat o atmosfera patriarhala cu case vechi acoperite cu paie
comuna blajeni avram iancu ascuns pestera traditii cascada pisoaia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1307 (s) | 24 queries | Mysql time :0.036563 (s)