News Flash:

Comorile nestiute de pe Valea Bistrei. Ce se poate vedea pe fosta cale de acces a legiunilor romane spre Transilvania

14 Septembrie 2018
294 Vizualizari | 0 Comentarii
In antichitate Valea Bistrei era calea de acces a legiunilor romane spre Transilvania

Drumul de la Caransebes spre localitatile si statiunile din zona montana din nord-estul judetului Caras-Severin, pe Valea Bistrei, marginita de masivul Poiana Rusca si Muntii Tarcului, trece si prin orasul Otelu Rosu, numit pe vremuri Ferdinandsberg, dupa numele primului proprietar al coloniei, Ferdinand Hoffman. Orasul are acum in componenta sa mai multe localitati - Ohaba Bistra, Mal si Ciresa - fiecare cu propria sa istorie, si merita un popas, fie si unul scurt.

O veche colonie miniera

In antichitate, Valea Bistrei era calea de acces a legiunilor romane spre Transilvania, de la castrul roman Tibiscum, din apropierea Caransebesului, spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa si pana la Porolissum, in nord-vestul Ardealului.

Asezarea Ohaba Bistra este cunoscuta inca din Evul Mediu timpuriu pentru extragerea aurului, iar alte localitati, care exista si astazi, sunt mentionate din secolul al XV-lea. Dupa trecerea Banatului sub stapanire habsburgica, au fost adusi in zona colonisti a caror principala indeletnicire a fost mineritul si metalurgia. La sfarsitul secolului al XVIII-lea au aparut primele ateliere de prelucrare a fierului, iar in jurul coloniei miniere s-a dezvoltat si asezarea, pe terenuri cumparate de la satele Mal si Ohaba Bistra, resedinta nobiliara in Evul Mediu si sediul unei companii a regimentului de graniceri valaho-iliric infiintat in 1768.

In scurt timp, aceasta a devenit renumita pentru topitoriile sale de otel si fier. Dupa Marea Unire, localitatea s-a numit Ferdinand, in semn de pretuire pentru regele care a faurit Romania Mare, dar dupa proclamarea republicii, comunistii au redenumit-o, proletar, Otelu Rosu, denumire care se pastreaza si astazi, in ciuda unor demersuri facute pentru schimbarea ei.

Lacase de cult - monumente istorice

Cei interesati de turismul ecumenic si de monumentele istorice, pot vizita biserica ortodoxa de la Ciresa, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", ridicata in 1821 din piatra de stanca, in stil baroc vienez. Turnul a fost inaltat in 1899 iar actuala pictura a fost facuta in anii interbelici, de Dumitru Velici din Basesti-Mehedinti. O biserica inaltata la inceputul secolului trecut, cu hramul "Duminica tuturor sfintilor", poate fi vazuta si la Mal, iar la Ohaba Bistra, vechea biserica, ridicata in 1745, este astazi o capela a cimitirului, noua biserica, cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", datand din 1840. Cea mai impunatoare biserica este cea din cartierul Ferdinand si are hramul "Pogorarea Sfantului Duh". Ridicata in 1935 in stil bizantin, este prima de acest fel de pe Valea Bistrei, iar pictura interioara a fost realizata de Corneliu Baba in 1938.

La Otelu Rosu mai exista si o veche biserica evanghelica. Impunatoarea cladire a comandamentului graniceresc de la Ohaba Bistra se pastreaza si astazi si este una din cele mai impunatoare cladiri ale orasului. Pe lista monumentelor istorice se mai afla cladirea scolii, construita in secolul al XIX-lea, casa fotografului Norbert Taugner si casa Pavel Milasevici, ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Gura Jgheabului, atractia turistica a orasului

La Otelu Rosu se afla un loc de recreere si promenada numit Gura Jgheabului, recent amenajat, unde se pot face si plimbari pe lac cu hidrobiciclete in forma de lebada iar pentru cei dornici sa se gospodareasca pe cont propriu, exista amenajat un loc pentru gratare. Zona de agrement dispune si de un strand si locuri de joaca pentru copii, terenuri de tenis si fotbal si un panou de catarare. De aici se pot organiza excursii pe Valea Jgheabului si pe Valea Rugului, catre Poiana Bradului si Scarisoara iar pana la statiunea montana Poiana Marului sunt doar 15 kilometri.

In oras se mai afla muzeul de geografie literara "Tiberiu Boscaiu" si unul de etnografie, cu piese de port popular si obiecte mestesugaresti specifice Vaii Bistrei. Cei care doresc sa ramana si peste noapte, se pot caza la complexul turistic Gura Jgheabului din Otetul Rosu, aflat chiar langa padure.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

valea bistrei otelu rosu legiuni romane gura jgheabului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 24 queries | Mysql time :0.044602 (s)