News Flash:

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Cum iti afli ursitul in vis cu ajutorul graului

23 Septembrie 2018
338 Vizualizari | 0 Comentarii
Fetele isi pot afla ursitul cu ajutorul spicelor de grau puse sub cap

"Graul e cea dintai pane, mai mare peste toate panile", spune intelepciunea populara insamantata in traditiile vechi.

"Graul il sfintim de Pasti, cand ducem nafura (pasca) la biserica. Pe graul de vara e scrisa fata lui Domnul Hristos: ochii, nas, gura. Ian ia sama bine si vei vedea. De aceea, prescurele la biserica numai pe grau de vara se fac. Fata lui Hristos e pe tot graul, nu numai pe cel de vara, si prescurele se fac cu orisice grau.

Fata lui Hristos e pe grau de atuncea cand fugea maica-sa cu dansul de jidani - unii spun ca mai tarziu, de cand voiau sa-l rastigneasca. Fugind, Domnul Hristos a ajuns pe langa un om ce samana grau, dar nu stia sa-i zica graului pe nume. «Ce sameni acolo?», ii zice Domnul Hristos. «Ia, niste pane» «Acela e grau, sa stii ca astfeli se cheama. Sileste-te degraba si mergi acasa de ada seceri, caci indata va fi copt!»

Omul a ascultat si, cand au venit jidanii pe la amiaza-zi, graul era copt, l-au gasit pe om secerand. «N-ai vazut un om fugind pe aice?» «Ba, l-am vazut!» «De mult?» «Pe cand samanam graul acesta» «Ei, apoi cine stie unde va fi!». Si s-au intors inapoi. Si de atunci sta pe grau scrisa fata Domnului Hristos. Graul este de mare insemnatate inaintea lui Dumnezeu, caci cu graul se slujeste in biserica. Pe grau face preotul litia, iar pe perescure de grau se face slujba in biserica.

Dintru-ntai era mult grau pe lume, precum si vin, dar oamenii au fost nemultumitori si Dumnezeu le-a luat darul. A lasat numai atata grau si vin cat sa aiba cu ce sluji preotul in biserica. In ziua de Anul Nou sa arunci spice prin casa, iar sara sa le strangi si sa le arunci si in ziua de Sf. Ioan; apoi fa un manunchi din ele si le pune undeva, caci sunt foarte bune de dureri de cap sa te speli.

Ca sa-si viseze fata ursitul, sa puie spre Sf. Andrei 41 de fire de grau sub cap si sa zica: «Voi, 41 de fire de grau! / Eu voi dormi si voi hodini / Dar eu ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimeata ingerul meu / Sa-mi arate pe ursitorul meu / Ce mi-i dat de Dumnezeu.» Si noaptea viseaza ca-i ia braul.

Graul care se samana de Anul Nou e bun de pus in san la fete, pentru dragoste. Sa iai din 9 ogoare 9 spice de grau si sa-l porti in buzunari, caci orisiunde, si la judecata de te vei duce, vei izbandi. Caci, daca te iubesc oamenii, te si cinstesc si vorba-ti e bagata in seama, le place sa te asculte si izbandesti ce graiesti.

Tot acelea fire sa le poti si samana si graul ce va rasari tot asa il porti, pentru cinste si dragoste. Graul e bun ca aparare impotriva farmecelor. Sa puie 9 fire de grau sau 12 pe sfanta masa, in altar, fara sa stie preotul. Pe acestea, daca slujeste 12 liturghii, sa-l ia si sa-l pastreze cu nafora, ca niciun farmec nu se poate apropia. Tot cu grau se apara nuna si la nunta impotriva necurateniei miresei".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grau viseaza ursitul dragoste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020487 (s)