News Flash:

Bunicii nostri stiau sa traiasca sanatos. Care sunt greselile pe care le facem noi acum

24 Septembrie 2018
1593 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6650 RON (+0.0011)
USD: 4.0855 RON (-0.0324)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Bunicii nostri aveau un stil de viata mai activ erau mai rezistenti si mai sanatosi

Daca privim doar cu o jumatate de secol in urma vom constata deosebiri radicale intre stilul de viata al bunicilor nostri si cel al omului modern, totdeauna agitat, in criza de timp, stresat si tentat sa obtina confortul absolut.

Bunicii nostri aveau un stil de viata mai activ, erau mai rezistenti si mai sanatosi. Acest stil de viata se caracterizeaza, in principal, prin:

- activitate fizica moderat-intensa (mergeau frecvent pe jos), gandire pozitiva, acordau atentie orelor de masa (un adevarat ritual) si luau masa intr-un cadru linistit, concentrandu-se asupra acesteia, consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare si mai putin prelucrate, chimizate. Isi preparau de regula hrana in casa si doar pentru o zi, maxim doua; nu foloseau aditivi alimentari, grasimi artificiale, indulcitori artificiali si zahar uri rafinate; uleiurile erau nerafinate, presate la rece;

Nu traiau intr-o perpetua sarbatoare alimentara!

Consumau mai putina carne si foarte putine preparate industriale din carne, mezeluri, carnati, pateuri (iar acestea erau preparate in gospodarie sau in conditii naturale, mult diferite de cele industriale actuale);

- se ridicau de la masa cand inca le mai era foame, nu se ghiftuiau;

- miercurea si vinerea tineau post (in aceste zile nu consumau alimente de origine animala - carne, lapte, oua). Dar, atentie! Posturile de miercuri si vineri din timpul saptamanii totalizau impreuna cu posturile mari peste 200 zile/an!

- nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetarie, patiserie decat la ocazii, sarbatori. Obezitatea era aproape necunoscuta (de altfel, obezitatea este necunoscuta in natura, numai omul modern si animalele domestice sufera de obezitate!);

- nu existau lanturi de restaurante tip fast-food;

- nu consumau bauturi racoritoare, energizante, ci apa de izvor;

- nu consumau cantitati excesive de bauturi alcoolice, industriale (bere, vin, lichioruri s.a.) de calitate indoielnica;

- alimentele consumate nu aveau densitati calorice enorme, asa cum au cele de astazi (o portie de mancare la fast-food poate atinge valori calorice de 500-800 Kcal. Oportie de mancare sanatoasa, din alimente naturale, integrale are circa 150-200 Kcal.;

- portiile de mancare nu erau gigantice precum cele actuale.

Cum arata stilul de viata de astazi? Pai cam asa (bineinteles, total diferit de cel al bunicilor nostri):

- am adoptat un stil de viata sedentar, nu mai dorim sa facem nici un fel de efort fizic, ca urmare obezitatea la copii si adulti a devenit epidemica, imbolnavindu-ne de diabet tip 2, boli cardiovasculare etc.;

- nu mai acordam nicio importanta orelor de masa si modului in care mancam;

- consumam alimentele haotic (pe strada, in autobuz, privind la televizor, in fata calculatorului), sarim de regula peste micul dejun, mancam seara nu numai excesiv, dar si mancaruri grele;

- consumam alimentele pentru ca sunt ieftine, gustoase sau sunt trendy-cool, chiar fara sa ne fie foame sau sete.

- nu constientizam faptul ca alimentele industriale creeaza dependenta, determinandu-ne sa le dorim si sa le consumam cat mai des, ceea ce are drept efect adoptarea unei diete monotone si nesanatoase;

- consumam alimente devitalizate, dezechilibrate nutritional, industrializate, cu multe calorii, pline de chimicale, in proportii tot mai mari, rupand balanta dintre ingerarea si arderea caloriilor (acestea sunt, in general, alimente pasteurizate si sterilizate, alimente moarte, profund modificate fata de starea lor naturala);

- in fiecare moment avem un festin, mereu este sarbatoare alimentara;

- nu tinem perioade de restrictie alimentara voluntara (post), pentru a oferi posibilitatea organismului de a se detoxifica de anumiti nutrienti, E-uri, poluanti s.a.;

- consumam excesiv bauturi alcoolice industriale;

- inlocuim apa cu alte alimente fluide (bere, lapte, bauturi racoritoare sau energizante, cafea), ignorand faptul ca apa nu poate fi inlocuita de nici un alt fluid alimentar, asa cum laptele matern nu poate fi inlocuit de nimic altceva;

- prajim in exces, in uleiuri nerezistente la temperatura - astfel, alimentele pe care le prajim se contamineaza cu substante neurotoxice si cancerigene;

- utilizam cuptorul cu microunde la incalzirea sau prepararea alimentelor - ceea ce scade valoarea nutritiva si genereaza modificari periculoase structurii acestora;

- nu asociem corect alimentele, provocand o digestie nesanatoasa, cu procese de putrefactie cancerigene;

- consumam prea putine fructe si legume proaspete de sezon, prea putine alimente integrale nerafinate, prea putine fibre alimentare;

- nu respectam bioritmurile individuale si alternanta perioadelor de activitate cu cele de odihna.

Ce este de facut

Simplu! Trebuie sa avem vointa si intelepciunea de a ne intoarce, macar partial, la obiceiurile de viata si alimentatie traditionale ale inaintasilor nostri pentru a ne cruta atat sanatatea noastra, cat mai ales pe cea a generatiilor viitoare, care devin din ce in ce mai sensibile.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bunici rezistenti sanatosi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 35 queries | Mysql time :0.025620 (s)