News Flash:

CODUL BUNELOR MANIERE. Cum se servesc bauturile cand esti in societate

5 Septembrie 2015
1090 Vizualizari | 0 Comentarii
CODUL BUNELOR MANIERE
Ati uitat cum este frumos si corect sa va comportati in societate? Va prezentam o serie a celor mai importante reguli din Codul bunelor maniere. Vom vorbi despre felul de a servi diferite bauturi alcoolice.

E greu de conceput o masa rafinata fara bauturi pe masura, alese de catre un cunoscator. Alegerea bauturii potrivite fiecarui fel e o adevarata arta. Este domeniul stapanei casei, care, daca nu se pricepe, trebuie sa se lase condus de un specialist- un prieten sau un negustor de incredere.

Bauturile aperitive se servesc intotdeauna la masa si de preferinta nu in sufragerie. Rolul lor este sa deschida apetitul. E bine ca sortimentul sa fie cat mai variat: votca, gin, rom alb, whishy, vermut, campari (dar nu visinata si nici coniac). Tuica este, in principiu, tot un aperitiv, dar obiceiul pamantului cere ca ea sa fie bauta la masa (insotita de branza telemea, ceapa verde si masline), astfel ca o veti regasi la antreuri. Dupa stilul occidental, inainte de masa se pot bea si cocteiluri (gin cu apa tonica, suc de rosii sau de fructe cu votca, vermut) pe care, de regula, fiecare si le prepara dupa gust.

Vinurile pot fi seci, demiseci si dulci. Primele sunt vinuri de masa si contin o cantitate mica de zahar. Odata deschise, fermenteaza rapid si se acresc.

Vinul roze se obtine dintr-un amestec de struguri albi si rosii, este sec sau demisec si poate inlocui atat vinul rosu, cat si pe cel alb (la friptura, respectiv la peste). Un vin spumant sec se poate be oricand si chiar la orice fel de mancare ( cu exceptia supelor si ciorbelor).

Vermutul se obtine si el din vin, la care se adauga anumite plante. Vermutul poate fi sec, dulce-amarui si dulce, rosu sau alb. Se ofera la inceputul mesei, pentru a deschide pofta de mancare. Cel sec (amar) poate fi baut ca digestiv, la sfarsitul mesei.  

Ginul este tot o bautura tare, obtinuta din cereale si parfumata natural cu boabe de ienupar. Se poate bea diluat cu apa tonica, adaugandu-i-se o felie de lamaie si 1-2 cuburi de gheata, scrie Aurelia Marinescu in cartea sa "Codul bunelor maniere astazi".

Temperatura bauturilor
- Aperitivele se servesc la temperatura pivnitei ( 10-12 grade Celsius).
- Vinurile rosii vor fi servite la temperatura pivnitei daca sunt usoare si la temperatura camerei daca sunt mai tari. Ultimele trebuie incalzite treptat, nu brutal. Nu le asezam langa o sursa de caldura, deoarece riscam sa se altereze, ci le aducem in camera cu cel putin o jumatate de zi mai devreme. La vinurile tamaioase se deschide dopul in perioada incalzirii la temperatura camerei, oxidarea adaugand un parfum placut buchetului natural.
- Berea nu va fi oferita la o reuniune festiva. Se serveste foarte rece, in pahare mari fara picior sau in halbe
- Tuica de fructe cu sambure este servita rece. Rachiul din vin, coniacul si diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura incaperii, la fel tuica de cereale de tip whisky.
- Lichiorurile si vinurile foarte dulci se servesc la temperatura camerei, intr-un pahar special, mai mic si mai scurt.
- Sampania se tine intr-o galeata cu gheata. Dopul se scoate la masa cu grija, lasand sa iasa putin gazul pentru a nu se face din aceasta operatie o scena de comedie si a nu fi siliti sa zugravim dupa petrecere.

Cu exceptia apei, cu care ne servim singuri, dupa voie, bauturile (tarii si vinuri) sunt servite de barbati. Doamnele trebuie sa se abtina de la a-si turna singure si, ami ales, de la tentativele de a ajunge la o sticla asezata departe de ele.

O ultima observatie: NU SE AMESTECA VINUL CU APA! Ambele sunt bauturi pretioase. Ele sunt puse in valoare cand le bem separat. La noi exista obiceiul de a se bea sprit. Va recomandam sa o faceti numai in familie.


sunt temperatura masa poate dupa vinurile bauturi camerei daca rosii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 24 queries | Mysql time :0.056034 (s)