News Flash:

Ce NI S-A ASCUNS despre carnea de PUI din magazine

25 Martie 2016
792 Vizualizari | 0 Comentarii
Ce NI S A ASCUNS despre carnea de PUI din magazine
Producatorii romani din industria carnii de pasare au inaintat Ministerului Agriculturii o analiza in care demonstreaza cum pe rafturile magazinelor romanesti se pun carne de pasare si oua aduse din alte tari UE la preturi mai mici decat costa la poarta fabricii din strainatate. Ministerul ar fi promis ca raportul va ajunge in atentia Comisiei Europene.

Fermierii romani din industria carnii de pasare atrag atentia Comisiei Europene asupra unor practici pe care ei le considera neloiale si cu care se confrunta atunci cand vor sa isi listeze marfa in marile lanturi de hipermarketuri. In ultima vreme, comerciantii aduc din statele membre carne de pasare si oua sub pretul cu care ferma de origine isi vinde marfa. Producatorii au solicitat Ministerului sa intervina, iar oficialii guvernamentali ar fi promis ca vor prezenta Comisiei aceasta problema.

De asemenea, fermierii au solicitat infiintarea unei structuri care sa verifice aceste practici comerciale. "Am cerut Ministerului sa se creeze o entitate care sa supravegheze competitia. Am sesizat unele practici comerciale neloiale pe relatia de import. Statele membre pot comercializa produse agroalimentare in orice alt stat membru fara taxe vamale, cu respectarea calitatii, a regulilor de etichetare etc, dar si cu conditia ca pretul de comercializare in alt stat membru sa fie cel putin egal cu cel de la poarta fermei. Altfel spus, nu trebuie sa ne vanda marfa sub costul de productie. Or, la noi Polonia trimite carcasa de pui cu 300 de euro (pe tona -n.red) mai ieftin decat este pretul la ei la poarta fermei. La fel, ouale vin cu 100 de euro mai putin decat vinde el la poarta fermei", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Potrivit acestuia, analiza elaborata de UCPR va fi trimisa spre analiza la Comisia Europeana pentru un punct de vedere. "Ori se subventioneaza produsele care pleaca afara (la export n.red), ori este un alt tip de practica neloiala. Trebuie sa vedem ce se intampla".

Ce spune Ministerul
"A fost prezentata situatia importurilor, exporturilor si a consumului de produse avicole in Romania, concluzionandu-se ca sunt necesare unele masuri care sa protejeze producatorii romani, inclusiv prin intarirea sistemului de supraveghere a importurilor si exporturilor de produse alimentare si a preturilor practicate pe piata", este mesajul trimis de Ministerul Agriculturii dupa o intalnire cu UCPR, printr-un comunicat de presa.

Au crescut importurile
Potrivit unei analize a UCPR pe baza datelor de la Institutul National de Statistica, la carne si produsele din carne (toate tipurile de carne-14 pozitii tarifare) importurile au crescut in ultimii patru ani, de la 308.000 de tone in 2011 la 408.000 de tone in 2015. Romania este net importatoare de carne si produse din carne, cu un deficit care a crescut de la 203 de milioane de euro in 2011 la 280 de milioane de euro anul trecut.

In ceea ce priveste carnea de pasare, importurile au crescut in perioada analizata de la 90.000 de tone la 133.000 de tone, iar valoric de la 114 milioane de euro la 148 de milioane de euro. Din punct de vedere valoric, Romania exporta insa mai mult decat importa. In 2015, exporturile de carne de pasare au totalizat 80.000 de tone, in valoare de  fata de 180 de milioane de euro, fata de 2011 cand s-au exportat 75.000 de tone, in valoare de 159 de milioane de euro.

Producatorii cer protectie fata de lanturile de magazine
Producatorii din industria carnii mai sustin ca actuala legislatie nu ii protejeaza de practicile comerciale neloiale si solicita guvernantilor o lege nationala pe acesata tema. "Toate statele membre au propria legislatie impotriva practicilor comerciale nelioale. Am solicitat completarea legislatiei privind combaterea practicilor comerciale nelioale", ne-a mai declarat Ilie Van.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

carne euro quot milioane pasare tone comerciale producatorii crescut
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 24 queries | Mysql time :0.047610 (s)