News Flash:

Ce alimente recomanda doctor farmacist Ovidiu Bojor in aceasta toamna. Sunt bune si pentru femei, si pentru barbati

19 Septembrie 2018
208 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6667 RON (-0.0010)
USD: 4.0359 RON (+0.0018)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Doctor farmacist Ovidiu Bojor recomanda sa ne facem o rezerva consistenta de vitamine la inceput de sezon rece

Ar trebui sa profitam de aceasta perioada pentru a ne face o rezerva consistenta de vitamine. Avem ce alege dintre legumele si fructele de sezon.

Ar fi bine "sa incercam sa cunoastem mai bine legile Naturii", ne indeamna dr. farmacist Ovidiu Bojor.

"In zonele temperate, in care traim si noi, trebuie sa ne potrivim ‹‹ceasul biologic›› in functie de cele patru anotimpuri, asa cum, de altfel, face orice forma a vietii". La sfarsitul verii, ar trebui sa ne pregatim corpul de anotimpul rece. Iata cateva superalimente pe care sa le consumi toamna.

Dovleacul este recomandat barbatilor

Are un continutul bogat in zinc si este recomandat mai ales in adenomul de prostata. Uleiul din seminte de dovleac este bun pentru tratarea afectiunilor tractului urinar.

Semintele de dovleac sunt folosite de mult timp pentru eradicarea viermilor intestinali si sunt un bun remediu impotriva parazitilor, fara a fi toxic. Pulpa de dovleac este bogata in fibre si actioneaza ca laxativ usor. Se pot consuma seminte sau pulpa de dovleac coapta, ca atare.

Sfecla, efect antioxidant puternic

Este bogata in folati, fier si fibre. Sfecla rosie contine un antioxidant natural care-i da si culoarea. De aceea, are multe beneficii pentru sanatate.

Ajuta la vindecarea cancerului, a bolilor de inima si scade tensiunea arteriala. O poti consuma sub forma de salata sau suc.

O mai poti adauga si cand prepari un smoothie din mai multe fructe si legume. Pentru un efect diuretic prepara un suc din sfecla rosie in combinatie cu cel de morcovi si castraveti. Bea cate 100-150 ml dimineata.

Perele combat constipatia

Perele sunt o sursa buna de vitamina C, cupru, calciu, fier, potasiu si fibre solubile. Combat constipatia si ajuta la scaderea colesterolului LDL (rau). Au si actiune diuretica si favorizeaza eliminarea toxinelor.

"Pe aceasta se bazeaza recomandarea curelor de pere in afectiuni urinare, in litiaza urinara, precum si in reumatism, guta si artrite", spune specialistul.

Se consuma ca atare, dar acest mod este mai putin recomandat celor cu digestia dificila, cu tractul digestiv iritat, cu hemoroizi. Acestia pot bea suc de pere (doua-trei pahare pe zi). Poti beneficia de actiunea lor si iarna printr-un decoct din 40-50 g pere uscate la un litru de apa.

Varza protejeaza stomacul

"Varza contine 92% apa, calciu 35 mg%, fosfor intre 20-70 mg%, fier intre 0,4-0,9 mg%, vitaminele K (antihemoragica), F si U care protejeaza mucoasa gastrica. De aceea, are un efect deosebit asupra gastritelor hiperacide si ulcerului gastric", spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

In plus, ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Varza rosie este un dezinfectant al tractului digestiv. Sucul de varza alba elimina oxiurile si limbricii. Constituie si un bun remediu in caz de bronsite, laringite, alte probleme ale cailor respiratorii, cu efecte favorabile si in astm.

Vinetele, adjuvant in boli de inima

Vinetele "sunt recomandate in bolile cardiovasculare, renale si hepatice, in diabet, reumatism, guta, iar in afectiunile pancreatice ca stimulent.

Au si proprietati usor diuretice. Literatura de specialitate citeaza si proprietatile sedative si tonice. Se consuma sub forma de preparate culinare", mai spune farmacistul. Studii recente arata ca vinetele contin un antioxidant puternic care poate inhiba procesul de raspandire a celulelor
canceroase.

Merele, bune pentru digestie

"Marul contine saruri de calciu, fier si potasiu, vitaminele C, A si complexul de vitamine B. Este bine sa-l consumi cu coaja, care este bogata in vitamina PP si de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa.

Principalele actiuni benefice se manifesta asupra aparatului digestiv. Consumate cu coaja, merele sunt usor laxative si absorbante ale toxinelor si microorganismelor la nivelul intestinului. Combat hipercolesteromia si hipertensiunea arteriala.

Au actiune calmanta asupra sistemului nervos. Merele pot fi folosite ca atare, in cure de lunga durata, mergandu-se pana la 1 kg/zi.

Batranii si bolnavii vor consuma doar sucul. La copii, merele rase curatate de coaja - alaturi de morcovi - reprezinta un tratament eficace in diareile acute si cronice", spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamine legume ovidiu bojor superalimente toamna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014799 (s)