News Flash:

Arsenie Boca, document inedit descoperit in arhivele Securitatii

24 Februarie 2016
768 Vizualizari | 0 Comentarii
Parintele Arsenie Boca
Arestat in luna mai a anului 1948, pentru presupuse legaturi cu Miscarea Legionara, Arsenie Boca a oferit anchetatorilos sai o marturie inedita, in care relata ce le spunea legionailor care ii cereau sfatul si cum isi dorea sa isi petreaca restul vietii.

Un document inedit pastrat in arhivele CNSAS, ofera amanunte despre Arsenie Boca, devenit una dintre marile personalitati ale ortodoxiei.

In luna mai a anului 1948, preotul a intrat in atentia Sigurantei statului. A fost ridicat de la manastirea Brancoveanu din Muntii Fagaras si trimis in arest, acuzat ca i-a ajutat cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului.

Arsenie Boca a petrecut atunci o luna si jumatate in detentie. Din iunie 1948, dateaza declaratia data Sigurantei, pastrata in arhivele fostei Securitati, publicata in volumul "Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice din Romania", de George Enache si Adrian Nicolae Petcu.

Ce le-a raspuns anchetatorilor sai: „Subsemnatul, Ieromonah Arsenie Boca, de la manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus, Fagaras, declar urmatoarele:

Intrebare: Cand v-ati inscris in miscarea legionara? Raspuns: In miscarea legionara n-am fost inscris niciodata.

I: Cine va inscris? R: Neinscriindu-ma, nu m-a inscris nimeni.

I: Dac-ati fost simpatizant? R: Neutru si independent de orice politica.

I: Ce legionari ati cunoscut? R: Fiind la Bucuresti, pentru studii, intre 1933-1938, am vazut pe capitanul Codreanu, dar n-am vorbit cu el niciodata. Cunosc pe Patrascu (n.r.: Nicolae Patrascu, lider al Miscarii Legionare), dar pe el numai datorita faptului ca a venit la manastire sa se spovedeasca. A fost de vreo doua ori la marturisire in 1947. A mai fost si in 1948, dar, locuind in apropiere, a fost simplu trecator. Legaturi politice cu el n-am avut, decat cele strict preotesti. Au mai trecut pe la manastire si alti fosti legionari, atat [de] prin comunele invecinate, tarani, cat si de mai departe, dar n-am avut discutii politice ci numai duhovnicesti. Ba mai mult, aflandu-le starea politica le-am dat insistent sfatul de a se astampara si de a renunta la pistol, la razbunare si alte pacate. I-am facut sa inteleaga ca stapanirile se oranduiesc de sus, iar ce de jos nu au decat sa le primeasca. Mai cunosc pe avocatul Mateias din Fagaras; a venit de vreo 3-4 ori. Ultima data a venit acum la "Vinerea Izvorului", 7 mai 1948. Mai cunosc pe ierodiaconul [Cristofor] Dancu, care, pe vremea cand studiam la Bucuresti, apartinea de manastirea Cernica. Pe Victor Dobrin din Arpas, pe Gheorghe Apostol, care ne-a lucrat ceva tamplarie si l-am primit provizoriu ca sa-l vedem daca poate fi primit definitiv. Ori el era fugar", declara calugarul, potrivit notei pastrate in Arhivele CNSAS, publicata in volumul „Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice din Romania".

Nega legaturile cu Miscarea Legionara „I: Ce rol si unde ati fost in intervalele 6 septembrie 1940 - 25 ianuarie 1941? R: Eram intors din Sfantul Munte, Grecia, calugarit la Pasti, 1940 la manastirea Brancoveanu cu slujba de ierodiacon, unde am stat in continuare.

I: Deci ati avut un rol in timpul rebeliunii? R: Nici un rol.

I: Ce legaturi ati avut cu legionarii de la data de 1941-1948? R: Singurele legaturi ce le-am avut cu legionarii au fost cele spirituale, care sunt firesti intre preot si credinciosi. Iar intre noi preotii (pr. Gh. Malene si pr. Uria), cele normale de colegi.

I: Cu ce conducatori ai miscarii legionare ati avut legaturi? R: Singur cu Patrascu, legaturi duhovnicesti, cum am spus; de asemenea, am cunoscut ca prieten si pe av. Mateias.

I: Cine conduce miscarea legionara din regiune? R: Nu am nici o cunostinta precisa. Stiu ca Patrascu este din Sambata si probabil el ar putea fi.

I: Cu ce sume ati cotizat pentru miscare si cand? R: N-am cotizat si nu mi s-a cerut.

I: Ce ziare sau brosuri clandestine ati primit in anii de urma? R: N-am primit politice, dar sectare mi s-au trimis brosuri mici tiparite la Bucuresti, de la adventisti.

I: Unde si in ce tari ati umblat si ce romani ati cunoscut in tarile in care ati umblat? R: N-am calatorit decat in Grecia, la Sfantul Munte, unde n-am intalnit decat calugari de toate neamurile, iar printre ei si romanii: Parintele Teodosie Domnaru, Par. Antipa Dinescu, Gherontie si altii. In afara de acestia, am fost pe la legatia romana din Tesalonic. La Atena n-am fost. Calatoria a fost in 1939-1940. M-am reintors in tara la 8 iunie 1940", declara Arsenie Boca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fost arsenie boca quot avut legaturi 1948 legionara miscarea politice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0965 (s) | 24 queries | Mysql time :0.032907 (s)