News Flash:

Amanuntul pe care vanzatorul de ulei de masline nu ti-l spune niciodata

18 Martie 2014
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Amanuntul pe care vanzatorul de ulei de masline nu ti l spune niciodata
Pentru a-si merita banii uleiul de masline, fie el si faimosul “extra-virgin”, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii decat ati putea crede, si despre care niciun vanzator nu va fi dispus vreodata sa va vorbeasca.

Pretul mare la care se vinde azi uleiul de masline este sustinut de cererea semnificativa care vine din partea cumparatorilor, convinsi ca in fiecare picatura verzui-translucida se afla un miligram de sanatate pura. Tomuri intregi de articole si postari semnate de nutritionisti si cercetatori i-au creat uleiului de masline reputatia unuia dintre cele mai nutritive si sanatoase dintre alimente ce pot combate efectele imbatranirii si reduce riscul de aparitie al cancerului. Sunt recomandari bazate pe studii serioase realizate de specialisti onesti, ale caror concluzii nu pot fi puse la indoiala. Doar ca ele sint facute analizand un ulei “ideal”, cu care pe piata nu ne intalnim aproape niciodata.

“Beneficiile aduse sanatatii de uleiul de masline sint in proportie de 99% legate de prezenta compusilor fenolici nu a uleiului ca atare” avertizeaza Nasir Malik, cercetator in cadrul Departamentului Agriculturii al Statelor Unite. Fara aceste substante active contributia uleiului de masline, chiar si a mult laudatului si la propriu scumpului “extra virgin” este egala cu cea a uleiului de soia.

In urma unui test efectuat pe piata din Statele Unite – studiu la a carui realizare a participat si Malik – s-a descoperit ca marea majoritate a uleiului de masline oferit spre vanzare cumparatorilor avea un continut surprinzator de mic de polifenoli, fapt care il facea o marfa mult prea scupa fata de “cat facea” in realitate.

Cum se poate asta?

Studiile realizate indica faptul ca odata cu trecerea zilelor, saptamanilor, lunilor si anilor, dupa recoltare continutul de polifenoli din masline si uleiul de masline se diminueaza.

“Trebuie sa ne gandim la uleiul de masline ca la un suc de masline cu o viata de cel mult doi ani” atrage atentia Selina Wang, director de cercetare in cadrul UC-Davis Olive Center.

Altfel spus, dupa 24 de luni de la recoltarea fructelor, ceea ce inseamna poate 18 luni de la presare si imbuteliere, uleiul de masline nu mai aduce niciun beneficiu sanatatii – este doar o grasime vegetala.

Pentru un litru de ulei de masline extra-virgin produs in regim “organic” se poate plati pana la 60 de euro – este etalonul maxim – acesti bani isi gasesc echivalentul in aportul nutritiv si de sanatate pe care consumatorul crede ca il obtine doar daca uleiul este obtinut si cumparat in aceeasi zi in care fructele au fost culese. La doi ani de la recoltarea maslinelor pretul unui litru de ulei de masline extra-virgin ar trebui sa fie egal cu cel al unui litru de ulei de soia – si chiar si intre timp pretul lui ar trebui sa scada, odata cu scaderea continutului sau de polifenoli – asa ar fi cinstit.

Sfaturile pe care specialistii le dau cumparatorilor

Cumparati doar ulei de masline pe care sa fie trecute datele recoltarii fructelor si ale imbutelierii uleiului. Cum de obicei fructele sint imediat presate dupa recoltare, uleiul nu trebuie sa fie mai vechi de 1 an.

Nu va lasati amagiti de vanzatorii care lauda culoarea uleiului – nu este un indicator al calitatii – soiurile de masline variaza sub aspectul culorii, unele soiuri din care se obtine un ulei de foarte buna calitate sint chiar aurii.

Gustul si mirosul sint indicatorii cei buni. Uleiul de masline de calitate are un gust si miros “ierbos” si “condimentat”. De preferat cumparati ulei de masline varsat – cerand sa testati inainte ce anume doriti

Fiti atenti la recipientele in care este vandut uleiul de masline – sticla trebuie sa fie colorata pentru a nu permite luminii soarelui sa “atinga” continutul.

Daca acest material v-a facut sa nu mai cumparati ulei de masline, nu intrati in panica, trebuie sa stiti ca polifenolii se gasesc si in vin, ceai, cacao si cateva zeci de fructe si legume disponibile pe piata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

masline ndash ldquo rdquo uleiul ulei uleiului sint trebuie doar extra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1053 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018054 (s)