News Flash:

Albul olfactiv: un nou miros descoperit

20 Noiembrie 2012
840 Vizualizari | 0 Comentarii
Albul olfactiv un nou miros descoperit
Oamenii de stiinta au descoperit un nou miros pe care l-au botezat „alb olfactiv” pentru ca este echivalentul luminii albe sau a sunetului alb.

 Asa cum sunetul alb este format dintr-un amestec de sunete de diferite frecvente, tot astfel se formeaza si albul olfactiv, dintr-o combinatie de mirosuri. De fapt, cheia pentru a obtine albul olfactiv sta in multitudinea de compusi utilizati.

Descoperirea a fost realizata de neurobiologul Noam Sobel, din Israel, care, impreuna cu echipa sa de cercetatori a realizat o serie de experimente. in aceste studii, ei au expus mai multi participanti la diferite mirosuri, unele alcatuite doar dintr-un compus si altele formate din amestecuri de pana la 43 de compusi diferiti.

Intr-o prima etapa, 56 de participanti au fost rugati sa compare amestecurile realizate din acelasi numar de compusi, dar care puteau sa nu aiba nimic in comun. Astfel s-a constatat ca pe masura ce numarul componentelor din amestec crestea, participantilor le era din ce in ce mai greu sa le identifice.

Pentru a confirma existenta albului olfactiv, specialistii au creat un al doilea experiment. La inceput au format diferite amestecuri din 40 de componente. Ulterior, 12 participanti au primit amestecurile si li s-a pus ca unul dintre ele este mirosul de „Laurax”, un cuvant inventat.

Primilor trei participanti li s-a spus ca primul compus era Laurax, urmatorilor 3 li s-a indicat ca cel de-al doilea compus este Laurax, alti 3 participanti au stiut ca cel de-al treilea compus este Laurax si, in fine, ultimii trei participanti au fost anuntati ca cel de-al patrulea compus este Laurax.

Dupa ce participatii au simtit aceste mirosuri in laborator timp de 3 zile, ai au mai primit inca 4 noi mirosuri si patru etichete printre care si una pe care scris Laurax. Acestora li s-a cerut sa atribuie cate o eticheta pentru fiecare miros.

In cele din urma, oamenii de stiinta au observat ca etichetele Laurax au fost puse acolo unde mirosul era alcatuit din mai mult de 40 de componente diferite.

Ca urmare a acestui studiu, specialistii sustin ca albul olfactiv este un miros distinct care nu este produs de compusi specifici, ci de anumite amestecuri de compusi. Cheia obtinerii acestui miros consta in egalitatea intensitatii compusilor.sursa:descopera.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

laurax participanti compus compusi olfactiv diferite fost miros mirosuri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0985 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017687 (s)