News Flash:

Ai datorii la ANAF? Afla cum poti evita executarea silita

22 Martie 2017
338 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7569 RON (0.0000)
USD: 4.1883 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Contribuabilii care au datorii la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pot beneficia pentru obligatiile fiscale restante, de facilitatile la plata acestora prevazute de Codul de procedura fiscala. Astfel, se poate evita executarea silita, firma poate participa la licitatiile publice, iar penalitatile de intarziere vor fi sterse daca sunt respectate obligatiile de plata stabilite prin esalonare.
Avantajele derularii unei esalonari la plata
1. neinceperea sau suspendarea executarii silite pentru:
obligatiile esalonate;
obligatiile care constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii, respectiv obligatii cu termene de plata ulterioare datei comunicarii deciziei de esalonare, diferentele rezultate din declaratii rectificative, obligatii restante nestinse la data comunicarii deciziei de esalonare si necuprinse in esalonare, obligatii pentru care a incetat suspendarea executarii dupa comunicarea deciziei de esalonare etc.
In cazul popririi bancare, suspendarea executarii silite are ca efect: mentinerea indisponibilizarii asupra sumelor existente in cont la data comunicarii adresei de suspendare, contribuabilul putand efectua plati din acestea numai pentru plata obligatiilor de care depinde mentinerea esalonarii;incetarea indisponibilizarii in privinta incasarilor viitoare, informeaza profit.ro. 
In cazul tertilor popriti, suspendarea executarii silite are ca efect incetarea indisponibilizarii sumelor datorate de acestia contribuabililor.
Suspendarea executarii silite in cazul sechestrelor are ca efect oprirea procedurii de executare silita asupra bunurilor ce fac obiectul sechestrelor.
2. posibilitatea participarii la licitatiile publice deoarece obligatiile esalonate la plata nu sunt considerate obligatii fiscale restante daca se afla in termenul de plata prevazut in graficul de esalonare;
3. amanarea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale esalonate, in vederea anularii la finalizarea esalonarii;
4. necalcularea si nedatorarea penalitatilor de intarziere pe perioada esalonarii la plata cu exceptia situatiei privind achitarea cu intarziere a ratei de esalonare.
Conditii generale cumulative de accesare a unei esalonari la plata
Contribuabilii care solicita esalonarea trebuie:
sa aiba toate declaratiile fiscale depuse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti;
sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare;
sa nu fie in procedura insolventei sau in dizolvare;
sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, conform Codului de procedura fiscala.
Garantii
In termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu, debitorul trebuie sa constituie garantii pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale.
Tipuri de garantii:
Mijloace banesti consemnate pe numele debitorului la dispozitia organului fiscal la o unitate a Trezoreriei Statului sau scrisoare de garantie/polita de asigurare de garantie (valoarea trebuie sa acopere sumele esalonate si dobanzile pe perioada esalonarii);
sechestrul asigurator asupra bunurilor proprietate a debitorului;
contract de ipoteca sau gaj in favoarea organului fiscal, avand ca obiect bunuri proprietate a unei terte persoane. Aceste bunuri trebuie sa fie libere de orice sarcini, cu exceptia cazului in care acestea sunt sechestrate exclusiv de catre organul fiscal competent, daca valoarea bunului este ecoperitoare pentru obligatiile tertului si pentru garantarea obligatiilor ce se esaloneaza.In acest caz, ipoteca se instituie numai pentru un singur contribuabil.
Valoarea garantiilor reale trebuie sa acopere sumele esalonate, dobanzile pe perioada esalonarii, plus un procent intre 4 si 16%, in functie de perioada de esalonare, respectiv 2,3,4 sau 5 ani.
In cazul ipotecii mobiliare, bunul trebuie sa nu aiba durata de functionare expirata conform Legii nr. 15/1994, cu exceptia situatiei in care bunurile au fost supuse reevaluarii potrivit regulilor contabile.
In cazul bunurilor oferite pentru sechestru asiguratoriu care sunt deja ipotecate sau gajate valoarea lor trebuie sa acopere atat valoarea pentru garantarea obligatiilor esalonate, cat si valoarea pentru care sunt constituite eventuale ipoteci/gajuri in favoarea altor creditori.
Prevederi speciale aplicabile contribuabililor incadrati in categoria contribuabililor cu risc fiscal mic.
Un contribuabil este incadrat de organul fiscal in categoria contribuabililor cu risc fiscal mic daca indeplineste urmatoarele criterii de incadrare:
nu are fapte inscrise in cazierul fiscal;
niciunul dintre administratori si/sau asociati nu a detinut, in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declansata procedura insolventei si la care au ramas obligatii fiscale neachitate;
nu se afla in inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului sau in registre tinute de instante judecatoresti competente;
nu are obligatii fiscale restante mai mari de 6 luni;
nu a inregistrat pierderi contabile in fiecare an din ultimii 3 ani consecutivi;
in cazul persoanelor juridice, sa fi fost infiintate cu minimum 12 luni anterior depunerii cererii.
Conditii de acordare a esalonarii depunerea cererii la organul fiscal;
sa indeplineasca conditiile generale cu exceptia conditiei referitoare la dificultatea financiara;
sa constituie garantii in valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul esalonarii precum si a penalitatilor ce pot face obiectul amanarii la plata.
Perioada de acordare a esalonarii pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabililor cu risc fiscal mic este de maximum un an.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

garantii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Radio.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1087 (s) | 24 queries | Mysql time :0.026649 (s)